Dan prije prosvjeda / DOZNAJEMO! Dobronić poslao upit sudovima: 'Molim vas da nam žurno dostavite odgovore!'

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL/Danas.hr

Predsjednik Vrhovnog suda zatražio je da mu pošalju podatke o neto plaćama u sudstvu, koliko je nepopunjenih radnih mjesta

30.6.2023.
18:53
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL/Danas.hr
VOYO logo

Dan prije što su državni i lokalni službenici i namještenici izašli na ulice, predsjednik Vrhovnog suda RH Radovan Dobronić poslao je žurni upit Visokom trgovačkom, Visokom upravnom, Visoko prekršajnom, Visokom kaznenom te svim županijskim sudovima, doznaje Danas.hr.

Upit se odnosio na službenike i namještenike u sudovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U svrhu prikupljanja podataka o službenicima i namještenicima u sudovima u Republici Hrvatskoj koji se odnosi na podatke o prestanku službe, broju nepopunjenih radnih mjesta i iznosu neto plaće pojedinih kategorija zaposlenika, molimo dostavu zatraženih podataka pri čemu se predsjednici visokih i županijskih sudova prikupiti i objediniti podatke od nižih sudova te iste dostaviti Vrhovnom sudu Republike Hrvatske", stoji u Dobronićevom upitu prema svim sudovima.

Image
preko tisuću prosvjednika /

Zviždaljke, trube, bubnjevi! Pogledate prosvjednički marš na Markov trg: 'Svi za jednoga, povišica za sve'

Image
preko tisuću prosvjednika /

Zviždaljke, trube, bubnjevi! Pogledate prosvjednički marš na Markov trg: 'Svi za jednoga, povišica za sve'

Dobronić je, kako doznajemo, zatražio broj službenika i namještenika kojima je prestao radni odnos na sudu počevši od 1. siječnja 2022. do danas, koliki je broj nepopunjenih radnih mjesta službenika (uključujući sudske savjetnike svih kategorija) i namještenika na dan 29. lipanj 2023. Isto tako tražio je i visinu neto plaće (bez dodatka na staž) za sudskog zapisničara, sudskog upisničara, zemljišno-knjižnog referenta te sudskog savjetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju svog upita predsjednik Vrhovnog suda zatražio je žuran rok, odnosno da mu se odgovori za jedan dan.

Pitali smo Dobronića zašto je zatražio ove podatke, on rekao da ne želi ništa govoriti dok štrajk traje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba podsjetiti kako je Dobronić ranije upozorio na loše stanje u sudstvu te pozvao Vladu da poveća plaće službenicima i namještenicima. Nakon toga je premijer Andrej Plenković naveo koliko je Vlada uložila u pravosudnu infrastrukturu te dodao da su i povećane plaće sudaca i to za 513 eura.

U svom odgovoru dotaknuo se i plaće samog Dobronića: "Što se tiče plaća, predsjednika Vrhovnog suda ima 3667 eura plaće, a ja 3195 eura, ministri neki imaju i 2363 eura. Prema tome, svi ovi suci imaju veće plaće od nas", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moram naglasiti da je moja plaća još i veća od one koju je premijer otkrio tragajući za tim podatkom u evidenciji Ministarstva pravosuđa. Naime, zaboravili su navesti da sam po položaju predsjednik Državnog izbornog povjerenstva i da u tom svojstvu primam naknadu od circa 700 -800 EUR-a", stoji u Dobronićevom odgovoru premijeru.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo