prijatelji životinja / Dosta neodgovornosti: Više od 100 gradova i općina propisalo trajnu sterilizaciju za pse i mačke

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Cota dodaje kako lokalne zajednice pružaju dobar primjer potičući građane na kastraciju i mikročipiranje kroz potpuno financiranje ili sufinanciranje

2.10.2018.
15:52
Nikola Cutuk/PIXSELL
VOYO logo

Više od stotinu gradova i općina u Hrvatskoj propisalo je odredbu Zakona o zaštiti životinja koja omogućava trajnu sterilizaciju kao način kontrole razmnožavanja, uz evidentirane izuzetke, čime se uvodi dugoočekivani red u skrbi za pse i mačke, priopćili su u utorak Prijatelji životinja.

Prijatelji životinja upozorili su da se zbog kršenja zakonske odredbe, koja obavezuje skrbnike životinja na kontrolu njihova razmnožavanja, svakodnevno ostavljaju neželjeni štenci i mačići diljem Hrvatske. "Takvo nepoštovanje zakona ne samo da uzrokuje bol velikome broju pasa i mačaka, nego stavlja golem teret građanima, udrugama i lokalnim zajednicama", priopćili su iz udruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Među stotinjak jedinica lokalne samouprave ističu se primjeri onih koje su svoje obaveze ispunile na vrijeme ili ih već godinama redovito ispunjavaju. To pokazuje da problem nije u provedbi zakonom propisanih rokova, nego u nedostatku organizacije i ozbiljnog pristupa problemu s napuštenim, ubijenim i zlostavljanim životinjama", poručila je Stela Cota, voditeljica Mreže za zaštitu životinja.

Cota dodaje kako lokalne zajednice pružaju dobar primjer potičući građane na kastraciju i mikročipiranje kroz potpuno financiranje ili sufinanciranje. Podsjetila je na nedavni primjer izgladnjivanja skrbničkog psa kojemu se više nije moglo pomoći, a koji jasno ilustrira posljedice ignoriranja zakona. Mikročipiranjem bi se možda spriječio događaj ili bi se istragom otkrio počinitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se Zakon o zaštiti životinja u potpunosti provede i iskoriste dostupni zakonski alati kao što su kontrola mikročipiranja i propisivanje trajne sterilizacije, gradovi i općine će imati konkretne rezultate i dugoročnu korist - od smanjenja broja odbačenih neželjenih životinja do sprječavanja zlostavljanja i ubijanja životinja", kaže Cota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo