'DOSTA JE LIHVARENJA': / Banke nezakonito naplaćuju izlazne naknade u slučaju prijevremene otplate kredita

Image

Županijski sud u Vukovaru 2014. je donio presudu protiv tadašnje Hypo Alpe Adria Bank d.d. Zagreb, današnje Addiko Bank d.d. Zagreb.

8.12.2016.
11:04
VOYO logo

'U slučaju prijevremene djelomične i konačne otplate kredita, korisnik kredita se obvezuje izvršiti uplatu prema zaključnom obračunu banke koja je ovlaštena zaračunati i naknadu prema tarifi banke na preostali iznos kredita, sukladno poslovnoj politici banke', stoji u presudi, kojom je Županijski sud naložio Hypo banci da tužitelju solidarno isplati iznos naplaćene naknade od 7127,36 kuna, da se na taj iznos obračuna i isplati zakonska zatezna kamata te da se isplate i troškovi parničnog postupka u iznosu od 3100 kuna.

Image

PODIJELILI LETKE: Tijekom prosvjeda Hypo najavio nove anekse ugovora u vezi kredita

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PODIJELILI LETKE: /

Tijekom prosvjeda Hypo najavio nove anekse ugovora u vezi kredita

Image
PODIJELILI LETKE: /

Tijekom prosvjeda Hypo najavio nove anekse ugovora u vezi kredita

'Naknada se nije smjela naplatiti'

Udruga Franak u priopćenju ističe kako je presudom utvrđeno da 'prijevremenom otplatom kredita banka nije pretrpjela nikakvu štetu, pa stoga banka nema pravo potraživati izlaznu naknadu, što se u ovom slučaju dogodilo na način da je Hypo banka obračunala izlaznu naknadu u iznosu od 3 posto na ostatak glavnice. Utvrđeno je da se izmakla dobit (neostvarene kamate) ne može smatrati pretrpljenom štetom za banku te je utvrđeno da ugovorena naknada ne predstavlja po svom karakteru i sadržaju ugovornu kaznu, pa se stoga navedena naknada nije smjela naplatiti', stoji u priopćenju Udruge Franak.

Image
Foto: PIXSELL, Goran Stanzl

Udruga Franak ističe da sud nije spornom smatrao visinu naknade već osnovu za njenu naplatu, te da je zaključio da naknada nije u skladu sa zakonom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Banke već godinama nezakonito naplaćuju naknade za prijevremeno zatvaranje kredita'

Upozoravaju da banke u Hrvatskoj već godinama nezakonito naplaćuju naknadu za prijevremeno zatvaranje kredita.

'Udruga Franak poziva banke da vrate građanima naplaćene naknade zbog prijevremene otplate kredita te da ukinu takvu daljnju nezakonitu praksu. Upućujemo također poziv izvršnoj i zakonodavnoj vlasti da hitnim izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju propišu sljedeće:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Da se zabrani naplata ulaznih naknada kod odobravanja kredita i izlaznih naknada kod prijevremene otplate kredita.

2. Da se utvrdi metodologija za ugovaranje početnih fiksnih kamatnih marži u svim kreditima u kojima te marže nisu ugovorene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Dosta je bilo lihvarenja!'

Potpuno je neshvatljivo dugogodišnje ignoriranje evidentnog nezakonitog poslovanja hrvatskih banaka od strane izvršne i zakonodavne vlasti. Vrijeme je da se umjesto kozmetičkih reformi provedu istinske promjene u korist oštećenih, a velikim dijelom i blokiranih dužnika. Dosta je bilo lihvarenja i varanja hrvatskih građana', stoji u priopćenju Udruge Franak.

Image
Foto: Pixsell, Marko Lukunić

UDRUGA FRANAK OŠTRO NAPALA MINISTRA: ‘Je li gospodin Kovač ministar Hrvatske ili banke Unicredit?’

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo