DORH NA PROSJAČKOM ŠTAPU: / Za snimanje imaju staru opremu koja se kvari, voze se autima iz 1995., a imaju problem i s prostorom

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Poražavajuće stanje u DORH-u, snimaju starom opremom koja se kvari, imaju problem s nedostatkom kadra, a voze i stare automobile

14.10.2020.
20:22
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Aktualno izvješće glavnog državnog odvjetnika za 2019. godinu otkriva poražavajuće stanje u DORH-u, za snimanje se koriste starom opremom, imaju problem s nedostatkom kadrova, neadekvatnim prostorima, a voze automobile čak i iz 1995. godine piše danas Večernji list.

U izvješću za 2013., kad je premijer bio današnji predsjednik Zoran Milanović, navodi se kako se kvari oprema za obvezno snimanje ispitivanja okrivljenikakvari se, a da za popravke državna odvjetništva nemaju sredstava. U izvješću za 2016. također piše da su problem kvarovi na opremi za snimanje i da nedostaje rezervnih dijelova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit Večernjeg lista o materijalno-financijskim potrebama, iz DORH-a kažu da su 2018. postavili zahtjev za nabavu nove opreme za snimanje budući da se još uvijek koristi oprema nabavljena 2008. godine koja je zastarjela, često se kvari i nedostaje rezervnih dijelova.

Dodali su da i županijska državna odvjetništva trebaju videokomunikacijsku opremu za snimanje jer se s postojećom ne mogu provoditi dokazne radnje u sklopu pravosudne suradnje sa zemljama članicama EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOBILO 'UDARIO' PO DORHU: /

'Pa oni građane mogu optužiti bez jednog pravnog dokaza, idu u rat bez municije'

Image
NOBILO 'UDARIO' PO DORHU: /

'Pa oni građane mogu optužiti bez jednog pravnog dokaza, idu u rat bez municije'

Nedostatak kadrova

Također, DORH ističe da imaju i problem s nedostatkom kadrova. “U odnosu na USKOK, ističemo potkapacitiranost i nedostatak kadrova, posebice službeničkih i to u sjedištu u Zagrebu (na broj od 25 zamjenika radi svega četvero upisničara i četvero zapisničara), što dovodi u pitanje pravovremeno i normalno obavljanje poslova i zadataka”, stoji u odgovoru DORH-a.

U 2019. godini 66,7 posto sredstava izdvojeno je na rashode za zaposlene. Upozoravaju da nezadovoljavajući materijalni status službenika i namještenika ima za posljedicu stalan odljev iskusnih i educiranih kadrova u druge državne institucije i jedinice lokalne i regionalne samouprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog toga nismo u mogućnosti zaposliti nove službenike, posebno visokoobrazovne sa specijalističkim znanjima i kvalifikacijama (IT stručnjaci, knjigovodstveni te financijski stručnjaci i slično) koji su nužno potrebni za učinkovito, pravilno i zakonito funkcioniranje državnog odvjetništva”, tvrde.

Večernji list podsjeća da su 2015. iz DORH-a su upozoravali kako im se specijalni stručnjaci zbog malih primanja i nemogućnosti napredovanja ne javljaju na natječaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prostorni problem

Prisutan je i stalan prostorni problem koji je skučen, neodržavan i/ili neopremljen. Građansko-upravni odjel Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu, na Trgu bana Jelačića, površine 1281 četvornih metara, teško je oštećen u potresu, a otprije zapušten i neodržavan

Nadalje, nužna je sanacija zgrade DORH-a u kojoj se zbog oštećenja ne mogu upotrebljavati prostorije u potkrovlju te dio ureda na I. i II. katu zgrade. Treći problem je Kazneni odjel Općinskog državnog odvjetništva u Zadru, smješten u prostoru kojim se koriste Općinski i Trgovački sud u Zadru, s tim da imaju 36 dužnosnika i službenika na 11 prostorija od po 15 četvornih metara. To je, piše Večernji list malo iznad minimuma za zatvorenike koji stoga tuže državu i traže odštetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova vozila i računala

Dnevnik također navodi da 15 novih vozila za državna odvjetništva koja se njima koriste za očevide i ročišta na dislociranim sudovima ne bi trebao biti problem. U izvješću iz 2016. spominje se i vozilo iz 1995. kao nesigurno i skupo za održavanje.

Iz DORH-a napominju kako trebaju i 45 novih računala za niža odvjetništva. Višegodišnji stalni problem DORH-a jest i nedostatak sredstava za intelektualne usluge vještaka, tumača, prevoditelja i odvjetnika branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Troškovi rastu zbog izmjena kaznenih propisa i povećanih ili proširenih prava obrane, a i porasta troškova vještačenja radi osiguranja dokaza te stvaranja uvjeta za postizanje izvansudskih nagodbi, ističu u DORH-u, piše Večernji list.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo