sve je spremno / Donosimo sve detalje prvog mirnodopskog i najvećeg mimohoda Oružanih snaga

20 godina od vojno redarstvene akcije Oluja Hrvatska će proslaviti najvećim vojnim mimohodom od neovisnosti.

3.8.2015.
18:48
VOYO logo

Sve se odvija u središtu Zagreba, a veći dio glavnih prometnica - Držićeva, Vukovarska, Slavonska i dio Savske - danima su blokirane za sav promet, kao i okolne ulice.

Nakon što sudionici mimohoda ondje stignu iz vojarne Croatia, središnji dio parade počinje točno u 18.15 preletom MIG-ova nad Vukovarskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'oluja 20 godina poslije' /

Mimohod Oružanih snaga pratite danas od 16,30 na RTL Televiziji uz Igora Bobića

Image
'oluja 20 godina poslije' /

Mimohod Oružanih snaga pratite danas od 16,30 na RTL Televiziji uz Igora Bobića

Kolona dugačka 4,5 kilometra kretat će se prema dvorani Lisinski, pred očima građana koji će sve moći promatrati s južne ili sjeverne strane, ali za vrijeme trajanja mimohoda neće smjeti prelaziti cestu. Povorka iz Vukovarske skreće u Savsku, a potom u Slavonsku aveniju i vraća se nazad.

U povorci će sudjelovati 3339 vojnika i branitelja iz različitih postrojbi, vatrogasaca i policajaca te 321 vozilo koje će nadlijetati 31 zrakoplov. Bit će tu sve od Hrvatske vojske, od obnovljenih MIG-ova 21, njemačkih panzerhaubica koje je vojska nedavno kupila, američkih oklopnjaka MRAP, zatim Patrie, tenkovi...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sam mimohod trajat će 70 minuta, prethodit će mu i bogat umjetnički program, a zapovijed za početak dat će predsjednica Republike.

Sve to sa ograđene pozornice pratit će oko 1000 visokih uzvanika, 15-ak stranih delegacija i 15 braniteljskih udruga za koje je sa južne strane rezerviran poseban prostor. Odmah pored nalazi se i studio RTL-a odakle će se cijeli mimohod uživo prenositi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 20 sati cijeli protokol i svečani prijam seli se na Gornji grad, u Klovićeve dvore na platou Gradec, gdje će govoriti predsjednica Republike, premijer, predsjednik Sabora, a okupit će se politička elita. Proslava završava oko 22,30 velikim vatrometom s nebodera na Trgu bana Josipa Jelačića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo