MORE UVREDA / Četnik početnik, saborski Shakespeare te razlika analogije i antologije: Presjek sata (ne)kulture u Saboru

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Tijekom rasprave prije, a i nakon glasovanja zastupnici su bili posebno inspirirani pa su uvrede i epiteti pljuštali na sve strane, a predsjednik Sabora dijelio je opomene šakom i kapom

28.2.2024.
14:14
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski sabor većinom je glasova odbio prijedlog oporbe da se raspusti i da se odmah raspišu izbori za novi saziv. Od ukupno 137 zastupnika koji su bili na glavnom dijelu rasprave, njih 59 glasalo je "za", dok je 78 bilo "protiv". U prijevodu, oporba je ostala kratka za 20 ruku.

Tijekom rasprave prije, a i nakon glasovanja zastupnici su bili posebno inspirirani pa su uvrede i epiteti pljuštali na sve strane, a predsjednik Sabora dijelio je opomene šakom i kapom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od optužbi za korupciju, do ponovnog spominjanja novog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića preko najavi novih prosvjeda, bilo je svega, a u nastavku smo izdvojili današnje najupečatljivije trenutke iz sabornice.

'Kukavice'

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin ogorčeno je nakon glasovanja HDZ-u poručio da su "najobičnije kukavice" zato što ne žele raspustiti Sabor te ih je optužio da su Hrvatsku pretvorili u "stečaj jedne države". Nakon nedavnog velikog skupa dijela oporbe na Markovu trgu, najavio je nove velike prosvjede u cijeloj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sad ćemo raspravljati i glasovati dalje kao da se ništa ne događa, a imamo predsjednika Vlade koji praktički optužuje institucije Europske Unije da vode hibridni rat protiv Hrvatske. Gospodo iz HDZ-a, vi ste najobičnije kukavice. Da niste, izglasali biste raspuštanje Sabora. Da ste doista onako hrabri kako se busate u prsa, išli biste izbore, ali za to nemate elementarne hrabrosti. Vašeg lopovluka je dosta i s ovog mjesta najavljujem da će Hrvatska nastaviti s prosvjedima i to 23. ožujka, ali ne samo u Zagrebu nego u cijeloj zemlji. Građanima je dosta vašeg lopovluka i korupcije", poručio je Grbin.

'Saborski Shakespeare'

U sabornici je bio raspoložen Hrvoje Zekanović koji se po običaju obrušio na Nikolu Grmoju kojeg je nazvao "saborski Shakespeare".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naš dragi Grmoja je saborski Shakespeare, on će napraviti dramu gdje je nema. Jedina drama koja će biti je otrježnjenje glasača Mosta kada shvate konačno da Nikola Grmoja, Božo Petrov i Raspudići pokušavaju napraviti novu vladu, odnosno koaliciju s gospodom iz Mosta i SDP-a", rekao je Zekanović napravivši ovdje lapsus jer je htio umjesto Mosta želio navesti stranku Možemo pa se brzo ispravio.

"Most nikad neće više doći u vladu, međutim radi sve da sa Sandrom Benčić (Možemo) i Peđom Grbinom (SDP) sutra preuzme Hrvatsku. A to vam neće proći", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Štetočine'

Zastupnica Danica Baričević (HDZ) nazvala je članove MOST-a "štetočinama" te im poručila da nestaju na hrvatskoj sceni. Time je odgovorila MOST-ovom Nikoli Grmoji koji je optužio vladajuću stranku da su Hrvatsku doveli pred zid te ih upozorio da korupcija ubija.

"Obezvrijedili ste i obesmislili sve naše institucije i zato je svaki dan s ovom Vladom i Saborom u kojem imate većinu, ne samo izgubljen dan, nego izravna šteta za Hrvatsku. Vaši analitičari govore kako korupcija ne ubija. Ubija ono najvrjednije, nadu", kazao je Grmoja, a Baričević mu nije ostala dužna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije lako biti Grmoja niti buditi se ujutro frustriran s jednom mišlju - koju ćete laž prenijeti da biste privukli pozornost. Vidimo i na skupu da ste, unatoč vašem naporu, bili neželjeni. Dakle, vi u MOST-u ste veliki manipulatori i štetočine", poručila je nakon čega je zaradila opomenu.

'Četnik početnik'

Sinjski gradonačelnik i zastupnik Mosta Miro Bulj u Saboru je HDZ-u spočitavao Milorada Pupovca (SDSS) kojeg je nazvao "etno poduzetnikom", dok je srpskog predsjednika Aleksandra Vučića nazvao "četnikom početnikom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svom se govoru nadovezao na raniju izjavu Ante Deura (HDZ) koji je spominjao koalicijske partnere Mosta.

"Narod će glasati za Most, a tko je vaš koalicijski partner? Kome držite štangu, tko vam vodi politiku? Etno biznismen Milorad Pupovac. Primili ste gore Vučića kao savjetnik predsjednice Kolinde, četnika početnika, postrojili ste hrvatsku vojsku. Jesu to vaši partneri? Europski pučani na čelu s Vučićem", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Anemični'

Zastupnica Glasa Anka Mrak Taritaš poručila je da ne razumije HDZ i njihovo protivljenje raspuštanju Sabora i raspisivanju izbora pa ih je nazvala anemičnima. Izazvala ih je da oporbu "potuku" na izborima na što joj je brzo odgovorio predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

"Tako ste dominanti, pa što ne raspustite Sabor? Odite na izbore i potucite nas do koljena, što nas trpite?", upitala ih je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jandroković joj je rekao da se strpi i dodao "bit ćete potučeni, ali još nije vrijeme".

Analogija ili antologija?

Uz sat nekulture, u Saboru je bilo mjesta i za sat književnosti, a i lingvistike. Zastupnik Bojan Glavašević (NZ) nije nikoga uvrijedio, ali je "očitao bukvicu" HDZ-ovom Josipu Boriću i ispravio ga da njegov primjer nije za analogiju, kao što je rekao Borić, već antologiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borić je ranije kritizirao Peđu Grbina pa rekao da do sada u Saboru još nisu viđene kukavice poput SDP-a jer su, kako kaže, stavili točku na dnevni red, a nisu bili u stanju objasniti zašto. "Primjer za analogiju, primjer za promatranje jer ne možemo shvatiti da nisu u stanju sami sebe pratiti", rekao je Borić, a Glavaševiću nije trebalo dugo da ga ispravi.

"Nemam nikakvu povijesnu opasku, samo bih dodao kolega Borić da primjer nije za analogiju nego već antologiju. A antologija poezije koja bi bila primjerena za vas, vaše kolegice i kolege, rad ove Vlade i kriminal koji se u njoj događa je izvjesnog Charlesa Baudelairea 'Cvjetovi zla'", poručio je i , pogađate, dobio opomenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo