Donose kući mizernu plaću, nemaju niti za hranu i boje se otkaza

20.6.2014.
7:59
VOYO logo

Clean Clothes Campaign je organizacija sa sjedištem u Nizozemskoj, koja sa dvjestotinjak svojih partnera – sindikalnih organizacija, nevladinih udruga i drugih, nastoji poboljšati uvjete rada u Europi općenito. Ovih su dana objavili izvješće u kojem stoji da su uvjeti rada i plaće u tekstilnoj industriji Istočne Europe, dakle i Hrvatske, u nekim slučajevima čak i lošiji od uvjeta i plaća u Kini i Indoneziji, piše Novi list.

U Hrvatskoj zarađuju 308 eura

Poznate tekstilne kompanije u Europi, kaže se u izvješću, svoje radnike u Istočnoj Europi i Turskoj plaćaju minimalcem, i daleko ispod sume potrebne za pristojan život. U Moldaviji i Ukrajini riječ je o 70 do 80 eura mjesečno, što je daleko manje od plaće tekstilnih radnika u Kini, čija je plaća 175 eura, odnosno u Maleziji, u kojoj je riječ o 196 eura. Tekstilna radnica u Hrvatskoj sa svojih 308 eura, navodi se, živi 'najbolje' od svih kolegica u promatranim zemaljama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plaća u hrvatskoj tekstilnoj industriji najlošija je plaća u industriji

Kako stoji izvješću CCC-a, plaća u hrvatskoj tekstilnoj industriji najlošija je plaća u industriji jer doseže samo 60 posto prosječne neto plaće u proizvodnom sektoru te svega 35 posto od najbolje industrijske plaće u Hrvatskoj, one u petrokemijskoj industriji.

Tri milijuna radnika radi u teškim uvjetima

U teškim uvjetima i sa mizernim plaćama, u tekstilnoj industriji Istočne Europe radi čak tri milijuna radnika, stoji u izvješću. Uzme li se u obzir da svaka od tih plaća hrani u prosjeku troje ljudi, to znači da devet milijuna ljudi ovisi o – milostinji poslodavaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.novilist.hr/Vijesti/Gospodarstvo/Gore-ne-moze-Tekstilci-placom-ne-mogu-platiti-ni-hranu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo