DONALD TUSK SASTAO SE S PLENKOVIĆEM PA IZJAVIO: / 'Brexit se može dogoditi u vašem mandatu, vi ćete onda biti zaduženi za pregovore'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Tusk: 'Brexit se može dogoditi u vašem mandatu i vi ćete u tom slučaju biti zaduženi za pregovore Velike Britanije s Europskim parlamentom'

19.11.2019.
15:44
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Predsjednik Europskog vijeća na odlasku Donald Tusk i premijer Hrvatske Andrej Plenković dali su zajedničku izjavu za medije nakon sastanka u Vladi u okviru Kongresa Europske pučke stranke koji se održava u Zagrebu od 19. do 21. studenoga 2019. godine. Tusk je pirtom izjavio kako se brexit može dogoditi u hrvatskom mandatu, što bi značilo da će Hrvatska biti zadužena za pregovore Velike Britanije s Europskim parlamentom, prenosi N1.

"Brexit se može dogoditi u vašem mandatu i vi ćete u tom slučaju biti zaduženi za pregovore Velike Britanije s Europskim parlamentom. Također su tu pitanja proširenja i Zapadnog Balkana. Duboko vjerujem da ćete učiniti sve što možete kako biste obnovili jedinstvo o proširenju Europske unije", rekao je Tusk koji je u uvodu izjavio kako mu je "sjajno" u Zagrebu i "veliko zadovoljstvo" posjetiti Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvijek sam osjećao da je od pristupa Hrvatske Europskoj uniji, Hrvatska još ljepša. Osobito mi je drago što će iduće godine moj najdraži grad Rijeka biti europska prijestolnica kulture", kazao je Tusk. Dodao je da je njegova osobna odluka bila posjetiti Zagrebu dok odrađuje zadnje dane kao predsjednik Europskog vijeća.

Image
OTVARA LI HRVATSKA VRATA EU-A ZAPADNOM BALKANU? /

'Odgađanjem bi Bruxelles zabio autogol i otvorio prostor Rusiji i Kini na tom području'

Image
OTVARA LI HRVATSKA VRATA EU-A ZAPADNOM BALKANU? /

'Odgađanjem bi Bruxelles zabio autogol i otvorio prostor Rusiji i Kini na tom području'

Donio ugovor o pristupanju

Plenković je potom podsjetio da je upravo Donald Tusk Hrvatskoj u jesen 2011. donio ugovor o pristupanju, tako da je ta vrsta povezanosti nastavljena sve ovo vrijeme. "Posebno je upečatljiv bio njegov raniji posjet ovdje, u siječnju 2017. godine povodom obilježavanja međunarodnog priznanja Republike Hrvatske kada je u Saboru održao govor na hrvatskom jeziku", ističe Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je kako će se Hrvatska kao predsjedavajuća Vijeća potruditi da se dogovor o višegodišnjem financijskom okviru postigne što ranije na način da svi budu zadovoljni. "Uz višegodišnji financijski okvir, Hrvatska će odmah dobiti temu izlaska Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije i daljnje pripreme za sastanak na vrhu između članica EU i zemalja jugoistočne Europe. Naša pozicija je vrlo jasna, smatramo da bi bilo dobro za Sjevernu Makedoniju i Albaniju da pregovori otpočnu. Ove dvije zemlje imaju potporu Hrvatske", naglasio je Plenković.

Image
MERKEL, MACRON I JOŠ 6 PREMIJERA ZEMALJA ZAPADNOG BALKANA STIŽU U HRVATSKU: /

Dolazi i Europska komisija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo