DONALD TUSK NA KONGRESU PUČANA U ZAGREBU: / 'Dosta mi je biti prvi europski birokrat, krećem u borbu za birače protiv populista'

Image
Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Osnovan 1976., savez europskih stranaka desnoga centra danas okuplja 84 članice iz 43 države

20.11.2019.
18:08
Marko Lukunić/Pixsell
VOYO logo

Predsjednik Europskog vijeća na odlasku Donald Tusk novi je predsjednik Europske pučke stranke (EPP), odlučili su u srijedu u Zagrebu pučani kojima je Tusk obećao da će se boriti protiv populista.

Za Tuska je bio 491, a protiv 37 izaslanika na kongresu saveza europskih demokršćanskih stranaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi čelnik EPP-a iz srednje i istočne Europe zamijenit će Francuza Josepha Daula koji je stranku vodio od kraja 2013.

"Na jednoj su strani stranke neodgovornog populizma, a na drugoj naša stranka odgovorne popularnosti", rekao je Tusk izaslanicima iz četrdesetak zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon pet godina dosta mi je biti glavni europski birokrat. Ja sam spreman za borbu, nadam se da ste spremni i vi", dodao je Tusk, kojemu krajem studenoga prestaje mandat u Bruxellesu.

Osnovan 1976., savez europskih stranaka desnoga centra danas okuplja 84 članice iz 43 države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PLENKOVIĆ UGOSTIO ANGELU MERKEL: /

'Hvala premijeru, mislim da imamo slične prioritete, moramo imati i nešto važno za Hrvatsku'

Image
PLENKOVIĆ UGOSTIO ANGELU MERKEL: /

'Hvala premijeru, mislim da imamo slične prioritete, moramo imati i nešto važno za Hrvatsku'

Najbrojnija skupina u EP

S osvojena 182 od 751 mandata, najbrojnija su skupina u Europskom parlamentu i zajedno sa socijalistima, liberalima i Zelenima čine većinski proeuropski savez nasuprot populističkim, euroskeptičnim i eurofobnim strankama.

Tusk je rekao da strah igra glavnu ulogu u politici i da su zbog migrantske krize i terorističkih napada posljednjih godina ljudi tražili osjećaj sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog toga njihova srca tako lako osvajaju oni koji uglas viču 'ustanite, učinite svoju zemlju ponovno velikom, vratite kontrolu", rekao je Tusk, aludirajući na 'mantre' populističkih vođa u Europi i predizborni slogan američkog predsjednika Donalda Turmpa.

No, on drži da pravo da vladaju imaju samo oni koji žele i mogu ljudima pružiti osjećaj sigurnosti, istovremeno čuvajući njihove slobode i prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ni pod kojim uvjetima ne smijemo prepustiti područje slobode i reda populistima, manipulatorima i autokratima koji ljude navode da vjeruju da sloboda ne može ići ruku na ruku sa sigurnošću. Da zaštita naših granica i teritorija ne može ići zajedno s liberalnom demokracijom i vladavinom prava", istaknuo je Tusk.

Populistički val (još) nije preplavio Europu

"Nećemo vrijednosti poput građanskih sloboda, vladavine prava i pristojnog javnog ponašanja žrtvovati na oltar sigurnosti i reda, jer za to nema potrebe", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni koji to ne mogu prihvatiti, de facto se isključuje iz obitelji", rekao je Tusk, očito misleći na stranku Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana koja je EPP u ožujku suspendirao zbog kršenja demokratskih standarda u zemlji.

Iako su relativni pobjednici europskih izbora u svibnju, pučani su osvojili više od 39 mandata manje nego na izborima 2014.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Populistički val ipak nije preplavio Europu, unatoč porastu popularnosti europskeptičnih i eurofobnih stranaka u nekim zemljama.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo