Don Vinko Sanader 'sređivao' poslove u HEP-u

16.6.2010.
8:41
VOYO logo

Petar Čubelić je, naime, brat vikara splitsko-makarske nadbiskupije don Ivana Čubelića, koji je u prijateljskim odnosima s don Vinkom Sanaderom. U PP HE-u Jug, koji se nalazi u sklopu HEP-a, zaposlena je i supruga Petra Čubelića na mjestu ekologa, koje je, navodno, otvoreno samo za nju jer prije nje nije postojalo, piše Jutarnji list.

U prijavi nakon koje je USKOK pokrenuo istragu upozorava se na štetu koju Vinko Sanader nanosi HEP-u kao neslužbeni kadrovik tog javnog poduzeća u koje masovno zapošljava ljude iz Solina i Splita, a neke od njih i na ključna mjesta u kompaniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodi se da je Petar Čubelić sklopio menadžerski ugovor s Vinkom Družićem iz Solina za poslove voditelja tima za obnovu HE Zakučac, koji nikad nisu izvršeni jer su odlukom Uprave stavljeni izvan snage. Unatoč tome, Družiću je isplaćena menadžerska naknada za neobavljene poslove. U prijavi se napominje da je Družić prije HEP-a radio u poduzeću BIS kao koordinator na izradi cijevi.

U prijavi upozoravaju da je za neuspjeli projekt odgovoran Željko Kljaković Gašpić, član Uprave HEP-a, također iz Solina, inače prijatelj don Vinka Sanadera. Njega autori prijave opisuju kao podobnog, ali krajnje nestručnog. Tako je, kako se tvrdi u kaznenoj prijavi, Gašpić dopustio da u krugu hidroelektrane Zakučac propadnu dijelovi transformatora jer su neispravno uskladišteni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vinko Sanader, tvrde u prijavi, nagovorio je Gašpića da zaposli Željka Čulinu iz Splita, pravnika koji je diplomirao u 41. godini i brat je supruge Dujomira Marasovića, čelnika splitskog HDZ-a. Tvrde se i da je Gašpić na nepostojeće mjesto ''voditelja odjela voznog parka'' zaposlio Josipa Strujića, čiji je brat Don Jure Strujić, svećenik u župi Spinut u Splitu.

Jutarnji list je nedavno objavio i uplatnice HEP-a iz kojih je vidljivo da je don Vinko Sanader od Uprave tvrtke dobivao različite darove, poput dizajnerske stolice od 22 tisuća kuna, a prema nekim izvorima od HEP-a je, navodno, otkupio i luksuznu limuzinu po povoljnoj cijeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grupacija HEP-ovaca koje je zaposlio don Vinko Sanader sa svojim se 'mecenom' nalazi svake subote u jednom od solinskih kafića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo