'OVO SE NE MOŽE NASTAVITI' / Dolenec pozvala radnike Čistoće da se vrate na posao: 'Postoji cijeli dijapazon sankcija, i otkazi'

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

'Ovo nije održivo više od dva, tri dana, ispitujemo sve zakonske mogućnosti i po njima ćemo postupati', kazala je zamjenica gradonačelnika Zagreba

24.1.2023.
17:44
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Zamjenica gradonačelnika Zagreba Danijela Dolenec sazvala je konferenciju za novinare povodom štrajka u podružnici Zagrebačkog holdinga Čistoća. Istaknula je da štrajk smatra nezakonitim.

“Uveli smo neka nova prava kao pravo na topli obrok. Kolektivni ugovor je na snazi, ali prošle jeseni već zbog inflacije i ostalog imali smo pregovore da se povećaju materijalna prava. Obje strane se slažu oko toga da je potrebno materijalna prava povećati, ali ti pregovori kroz studeni i prosinac nisu bili uspješni, među ostalim i zbog razlika u naglascima najvažnijih stvari. Uprava je odlučila povećati materijalna prava prema prioritetu, a to je prvo išlo one s najnižim primanjima”, rekla je na početku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DRAMA U ZAGREBU /

Radnici Čistoće nastavili štrajk! 'Nećemo se povući ni milimetra. Htjeli su dati otkaz i vozaču koji je samo čekao kolege. Ovo su naši zahtjevi'

Image
DRAMA U ZAGREBU /

Radnici Čistoće nastavili štrajk! 'Nećemo se povući ni milimetra. Htjeli su dati otkaz i vozaču koji je samo čekao kolege. Ovo su naši zahtjevi'

'Moramo se vratiti za stol'

Dolenec kaže da je plaća radnika Čistoće u siječnju prosječno porasla za 94 eura, s tim da su komunalci dobili veće povišice od službenika.

'Stalo nam je do toga da javnost zna, a i radnici, da smo cijelo vrijeme za stolom i ako je Kolektivni ugovor na snazi, u potpunosti se poštuje. Paralelno traje proces mirenja i zato ovo smatramo nezakonitim štrajkom. Ovo se ne može nastaviti, moramo se vratiti za stol. Tim više što jučer nije bilo odvoza, i to bez sankcija”, rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazala je da je uprava uvažila zahtjev da se izvanredmi otazi nekolicini radnika, zbog čega je i pokrenut štrajk, povuku.

“Zbog velikog pritiska javnosti, snimanja i slično, prihvaćamo obrazloženje radnika. Uprava je povukla izvanredne otkaze pod pretpostavkom da to znači da se vraćaju na posao. Danas se to nije dogodilo nego je izašao cijeli niz novih zahtjeva. Naša je poruka jasna: voljni smo pregovarati o svemu, ali Čistoća je komunalno poduzeće koje se financira naplatom građana. Radnike pozivamo da se vrate na posao. S obzirom da je u pregovorima sindikat, važno je da preuzmu svoj dio odgovornosti jer je jedini izlaz pregovori”, kazala je Dolenec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ovo nije održivo više od dva, tri dana'

Na novinarsko pitanje kako će biti riješen odvoz smeća, Dolenec je rekla da se to mora osigurati zbog javnog zdravlja i sigurnosti, ali da je trenutno fokus na pregovorima i povratku radnika na posao. Upitana je i o tome kako će se gradski oci postaviti spram toga da je štrajk nezakonit.

“Ovo nije održivo više od dva, tri dana, ispitujemo sve zakonske mogućnosti i po njima ćemo postupati. Zato je i naša i njihova odgovornost da osiguramo uslugu građanima. Imamo vrlo slične prioritete, ali podsjećamo kako se Čistoća financira, ne možemo ih sufinancirati iz gradskog proračuna. Kolektivni ugovori su na snazi do kraja godine pa o njima ionako moramo pregovarati”, rekal ej i dodala da postoji čitav djapazon sankcija, među kojima i otkazi radnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radnici Čistoće postavili Upravi 11 zahtjeva

“Uhvatili smo najtežih problema u gradu. Pretpostavljamo da birači razumiju. Mi objašnjavamo namjere i postupke”, kazala je Dolenec.

Naglasila je da se oko većine problema obje strane slažu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnjoj konferenciji za novinare Uprave Zagrebačkog holdinga rečeno je da su radnici postavili jedanaest zahtjeva koji uključuju povećanje osnovice za minimalno 12 posto, stalni dodatak u iznosu od 200 eura i sistematizaciju u roku 30 dana.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo