Doktor Milan i mister Bandić

U stvarno smiješnu tezu da je Bandić prilično loše prošao u Zagrebu zato što ga se Zagrepčani ne žele odreći kao gradonačelnika ne bi povjerovala ni sitna dječica.

29.12.2009.
12:53
VOYO logo

Neposredno nakon objave rezultata prvog kruga predsjedničkih izbora, a još i više jutro poslije, gubitnici prve runde u borbi za Pantovčak pokazali su biračima svoja prava lica.

Nadan Vidošević je zabrinut za sudbinu zemlje čiji birači nisu shvatili dubinu njegovih poruka o strašnoj zaduženosti novih generacija, Vesna Škare-Ožbolt bila je toliko razočarana da nije znala hoće li uopće iskoristiti svoje biračko pravo u drugom krugu, a Vesna Pusić tek treba razmisliti na koga će uputiti svoje birače u drugom krugu, jer je, eto, nitko još nije zamolio za podršku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najočitija preobrazba dogodila se, međutim, već poznatom kameleonu Andriji Hebrangu, koji je mnoge posljednjih mjesec dana kampanje iznenadio vrckavošću i povremenim provalama duhovitosti. U nekoliko debata Hebrang je bio jedan od najdosjetljivijih suparnika, pri čemu se nije libio podbosti svoje protukandidate, ali zapravo je bio najbolji kada je zbijao šale na vlastiti račun. Hebrang se, naime, suočen s očitim izbornim debaklom, vratio u svoju staru, dobro poznatu kožu natmurenog konzervativnog političara starog kova.

Hebrangu i dalje unutarnji neprijatelji nikad ne spavaju

Trebalo mu je samo nekoliko minuta da za poraz HDZ-a na izborima optuži izdajnike iz vlastitih redova (unutarnji neprijatelj nikada ne spava), jer da nije bilo Nadana Vidoševića i Dragana Primorca, on bi, eto, bio u drugom krugu. Premda je svoj bijes usmjerio upravo na te dvije "marionete krojača hrvatske sudbine koje su izvršile svoj zadatak", Hebrangu, ali i premijerki Jadranki Kosor sigurno je jasno da to nisu pravi razlozi poraza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni puno jači i karizmatičniji kandidat HDZ-a ne bi u ovom trenutku imao gotovo nikakve šanse za ulazak u finale predsjedničke utrke. Te šanse svedene su na apsolutni minimum nakon što je pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima pobjegao bivši premijer Ivo Sanader, aferom Podravka potjeran potpredsjednik Vlade Damir Polančec, a HDZ-u vrlo bliska uprava Podravke i HAC-a lagodan menadžerski životni stil zamijenila višemjesečnim boravkom u pritvoru.

U svjetlu tih činjenica malo je važno kojeg će od dvojice kandidata u drugom krugu formalno HDZ-ova vrhuška preporučiti svojim biračima. Da je njihova riječ imala bilo kakvu težinu, Hebrang bi bio u drugom krugu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sluga ponizni narodu i domovini izrastao u sokola

Upravo je zbog toga najzanimljivija metamorfoza ona koju je u izbornoj noći doživio Milan Bandić. Kandidat koji do tada nije želio trošiti riječi na svoje konkurente (čak je i posljednji spot posvetio tome da svi u utrci spominju njega, a njega nitko od kandidata ne zanima), pretvorio se iz sluge poniznog narodu i domovini u sokola koji se nesmiljeno obrušava kako na svog protukandidata Ivu Josipovića, tako i na još uvijek aktualnog predsjednika Stjepana Mesića.

Glavnu Bandićevu poruku o oranju i kopanju za Hrvate i Hrvatsku zamijenile su optužbe da Josipovićem pomoću daljinskog upravlja Zoran Milanović, te kritike Mesiću da je šminker koji u dva mandata nije bog zna što napravio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta nova napadačka strategija Milana Bandića do sada je bila svojstvena upravo HDZ-ovim kandidatima na izborima, a HDZ-ovi birači naviknuti su honorirati takvo ponašanje u kampanji. Stratezi Bandićeve kampanje računaju, dakle, da će im politika napadanja na svim frontovima donijeti desno biračko tijelo, osobito ono HDZ-ovo.

Bandiću, međutim, i dalje ostaje osmisliti strategiju za pridobivanje većih gradova, u kojima nije dobro prošao. U smiješnu tezu da je Bandić prilično loše prošao u Zagrebu zato što ga se Zagrepčani ne žele odreći kao gradonačelnika ne bi povjerovala ni sitna dječica. Prije će biti da se Zagrepčanima Bandić dogodio puno prije nego ostatku Hrvatske, pa ga bolje poznaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josipovićeva kvadratura kruga

Jedini kandidat kod kojeg se još ne vidi gotovo nikakva promjena strategije je Ivo Josipović. Bez obzira koliko bila dosljedna, za kandidata SDP-a mogla bi to biti i vrlo opasna taktika. Da bi dobio natpolovičnu podršku birača, Josipović će nužno na svoju stranu morati dobiti dio birača centra, ali i desnice. No, on ne može poput Bandića pribjeći agresivnom populizmu jer bi time izgubio veliki dio birača koji su mu dali glas u prvom krugu.

Pronalaženje finog balansa u porukama i djelovanju kojim bi na svoju stranu pridobio dio birača centra te istovremeno zadržao birače koje već ima stoga će biti ključ Josipovićeva uspjeha, odnosno neuspjeha u drugom izbornom krugu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču