UŽIVO IZ GRUBIŠNOG POLJA / Dok traju dogovori oko embarga za rusku naftu, Hrvatska priprema novo skladište podzemnog plina

'Predviđa se da će skladište biti ukupnog kapaciteta 117 milijuna kubičnih metara plina', kazao je Milatić

18.5.2022.
19:45
VOYO logo

Dok članice Unije nikako da se dogovore oko embarga ruskih energenata i donesu 6. paket sankcija Rusiji, Hrvatska se priprema za sve neizvjesnije sezone.

Na području Grada Grubišno Polje počinje izgradnja novog podzemnog skladišta plina kapaciteta 117 milijuna kubnih metara. Ukupna vrijednost investicije iznosi oko pola milijarde kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavna zadaća ovog podzemnog skladišta plina bilo bi pokrivanje vršnih potreba za plinom u plinskom sustavu RH tijekom sezone grijanja, odnosno kao podrška tijekom povlačenja plina iz sezonskog skladišta plina PSP Okoli.

„Danas je poslan jasan signal od strane Europske komisije kako oni vide Hrvatsku. Naime u tom planu Repower EU navedena je važnost LNG-a na Krku i proširenja kapaciteta i naravno proširenja plinovoda prema Sloveniji i Mađarskoj kako bi mogli dostaviti i tim zemljama“, kazao je Davor Filipović (HDZ), ministar gospodarstva u održivog razvoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
S NJEMAČKIM MINISTRICAMA /

Vučić najavio da će Srbija u narednim danima s Rusijom pregovarati oko plina: 'Ovisimo o njemu'

Image
S NJEMAČKIM MINISTRICAMA /

Vučić najavio da će Srbija u narednim danima s Rusijom pregovarati oko plina: 'Ovisimo o njemu'

Novo podzemno skladište plina

Na gradilištu koje pratimo od 2014. godine kada je postao Strateški cilj države je i RTL-ov Ilija Radić koji je razgovarao s Ivom Milatićem, državnim tajnikom Ministarstva gospodarstva.
Godine 2014. je tadašnji ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak na ovom gradilištu pokrenuo radove odnosno bušotine za eksploataciju plina, a istraživanja traju još od 90-ih godina.

Državni tajnik Miletić je odmah prokomentirao hoće li ovaj projekt biti završen u nekom razumnom roku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Zadnja faza izgradnje je najkasnije za pet godina dakle da to sve bude gotovo i u funkciji odnosno to može biti gotovo i prije ovisno o ovom dijelu crpljenja plina koji se mora iscrpiti jer mi sada stojimo na ležištu plina koje je puno plina. To je plin koji ima 18,20 posto dušika i taj plin ima svoju proceduru kako da se ubaci u plinski sustav, a može se eventualno i filtrirati. Kroz idućih četiri do pet godina ovdje je postrojenje i ovdje je podzemno skladište plina“, kazao je Milatić.

Ukupna količina plina u Grubišnom Polju

„Istraživanja govore da će ovdje u konačnici kada se plin iscrpi i kada se zamijeni s plinom koji je pogodan za puštanje u sustav, predviđa se da će skladište biti ukupnog kapaciteta 117 milijuna kubičnih metara plina. To se sada ne može točno znati, ali bit će plus minus 10 do 15 posto. Oni idu dosta konzervativno da se ne zalete u nekim prevelikim očekivanjima tako da sam ja poprilično uvjeren da će to biti u tim okvirima. Vršni dio skladišta, to je onaj dio će biti iznad tzv. plinskog jastuka će biti 77 milijuna kubičnih metara što daje jednu običnu sigurnost da se u danima kada u Hrvatskoj trebaju sustavi reagirati da ne reagira samo skladište u Okolima nego da reagira i ovo. Isto tako višak iz ovog skladišta će se onda moći prebaciti i u Okoli jer će ovo skladište biti vršnog tipa. Ono će biti naizmjenično utiskivanje i izbacivanje“, poručuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Punjenje skladišta za zimu

„Sve ono što smo već prije komunicirali, nastavili smo. Danas je bila sjednica kriznog tima kao što je to ovdje danas i ministar naglasio. Dali smo preporuke ministru. Idemo u pravcu kako smo i rekli, a to je da dvije trećine kapaciteta skladišta za koje se postojeći zakupci nisu izjasnili da će napuniti, preuzet će trgovačko društvo u vlasništvu Republike Hrvatske tako da će Vlada RH stati iza jamstva za kredit, podmiriti troškove kamata i podmiriti troškove zakupnine“, izjavio je Ivo Milatić.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo