DOK JEDNI NE KRIJU SVOJU SREĆU, DRUGI SU NEZADOVOLJNI /

‘Nijedna druga država ovo nije napravila svojim ugostiteljima…’

Image
Foto: Sasa Miljevic / PIXSELL

‘Nijedna druga država ovo nije napravila svojim ugostiteljima. Još zimus smo apelirali da mjere budu horizontalne.

28.5.2021.
9:35
Sasa Miljevic / PIXSELL
VOYO logo

Brojni obrtnici i vlasnici uslužnih djelatnosti s nestrpljenjem i odobravanjem su dočekali relaksirajuće epidemiološke mjere Nacionalnog stožera. Vlasnici brojnih ugostiteljskih objekata (kafića, restorana, svadbenih sala, sportskih dvorana, sajamskih prostora…) u svom su poslovanju itekako osjetili činjenicu da je Hrvatska bila poluzatvorena punih šest mjeseci, a neki će od njih, nakon šest mjeseci pod ključem, u ponedjeljak ponovno otvoriti svoja vrata.

Image
OVAKO OD DANAS IZGLEDA ŽIVOT U HRVATSKOJ /

Donosimo detaljan popis svih mjera koje su stupile na snagu u ponoć

Image
OVAKO OD DANAS IZGLEDA ŽIVOT U HRVATSKOJ /

Donosimo detaljan popis svih mjera koje su stupile na snagu u ponoć

‘Jedva izgurali zatvaranje’

Vlasnica zagrebačkog restorana Mali bar, Ana Ugarković u ponedjeljak ponovno otvara vrata svojeg restorana, za Jutarnji list govori kako su prošle, ali i ove godine “jedva izgurali zatvaranje”. “Ostavili smo ljude, dobivali smo mjere pomoći, koje su naravno kasnile, ali odlučili smo da ne radimo na pola, kao ni dostavu jer nam se ne isplati”, rekla je Ugarković te priznaje da “treće zatvaranje ne bi preživjeli”. Dodala je i kako su odmah po najavi otvaranja restorana krenule rezervacije, što je posebno raduje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogobrojni Hrvati koji žive od “buvljaka” i za “buvljake” također se raduju popuštanju mjera. Na varaždinskom “buvljaku” subotom se kreće od dvije do tri tisuće ljudi, a četvrtkom je to mjesto na koje se skokne u pauzi za gablec. Direktor Gradske tržnice Varaždin, Predrag Ciglar ove subote očekuje rekordan broj posjetitelja, te govori da su prodavači, ali i kupci, konstantno nazivali i pitali “Kad će otvaranje?”. “Uz tradiciju, tu je i socijalna nota. Ljudi na sajmu krpaju budžet!, rekao je Ciglar.

Također, u nedjelju će svoja vrata otvoriti i osječki sajam automobila, popularna “auto pija”, u čijem sklopu se nalazi i “buvljak”. Direktor Tržnice Osijek Igor Medić ne krije sreću zbog otvaranja, ali i upozorava posjetitelje da moraju nositi zaštitne maske. Tko ih neće imati, dodaje, masku će dobiti od njihovih zaposlenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kreću vjenčanja

Vlasnici jedne od najpopularnijih varaždinskih destinacija za svečane prigode, Ružici Crnković telefon ne prestaje zvoniti. Ističe kako svi žele iskoristiti ublažavanje mjera te se vjenčati u njihovoj “Fontani Crnković” koja ima 750 mjesta u trima salama i 27 zaposlenih. “Posljednje vjenčanje je bilo 21. listopada, otkazani su svi domjenci, proslave… Lani nam je u travnju promet bio 480.000 kuna, ove godine 154.000 kuna. Svibanj 2019., je završio sa 650.000 kuna prometa, bude li ove godine 170.000 kuna, bit će dobro. To ne pokriva ni dvije trećine neto plaće. A gdje su porezi, doprinosi, namirnice, režije i svi ostali tekući troškovi”, rekla je za Jutarnji te dodala kako tijekom krize nisu nikoga otpustili, na što su izuzetno ponosni.

Međutim, najnovija odluka Stožera na pojedine obrte neće imati značajan utjecaj, poput restorana Vela Nera u Šišanu kraj Pule. “Sala bi i sada bila prazna, pa nam ova odluka ne utječe puno na poslovanje. Mi smo doduše i mali hotel, pa su u sali mogli biti gosti hotela, ali to je bio jako mali promet”, rekao je vlasnik Dušan Černjul. Iako im je promet pao za čak 80 posto, također ističe da otpuštanja nije bilo, kao ni kod vlasnika popularnog osječkog restorana Kompa, Josipa Mihaljevića. Činjenicu da mogu raditi i u zatvorenim prostoru restorana, kaže Mihaljević, puno bi im više značila prije mjesec dana kad su bile pričesti i krizme. S obzirom na hladan i kišovit travanj i svibanj, otvorene terase nisu im donijele puno sreće.

‘Suludo dijeljenje ugostitelja’

Dok su vlasnici restorana uglavnom zadovoljni novim mjerama, vlasnici kafića ponovno su “izvisili”. Predsjednica Nezavisne udruge ugostitelja, Žakline Troskot smatra da je “ovakvo dijeljenje ugostitelja suludo”.

“Nijedna druga država ovo nije napravila svojim ugostiteljima. Još zimus smo apelirali da mjere budu horizontalne. Očajni smo, jer nas dijele i stvaraju lošu atmosferu među nama. Ljudi su iscrpljeni, ne rade šest mjeseci i važan im je svaki dan. Sada nam preostaje samo da se izborimo da od 15.6. i kafići mogu raditi i unutra”, rekla je Troskot.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre, Vedran Jakominić naveo je apsurdan primjer svog food puba u Rijeci, u kojem će gosti moći sjediti unutra, dok u susjednom kafiću s kojim dijele terasu, neće. Istaknuo je kako je puno lokala zatvoreno, a interna anketa među 227 članova udruge pokazala je da čak 10 posto “zombi firmi” postoje isključivo zahvaljujući poticajima. Ohrabrujuća je činjenica što 76 posto članova vjeruje da će krizu ipak preživjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo