Dok je pacijent u bolnici ne treba uputnice i recepte

Da bi potrošili što manje novca bolnice troškove pretraga i lijekova hospitaliziranih pacijenata prebacuju na teret HZZO-a koji je najavio da će svaki takav slučaj sankcionirati.

5.1.2010.
13:22
VOYO logo

Bolnice od pacijenata koji su na bolničkom liječenju traže uputnice obiteljskog liječnika za pojedine bolničke pretrage ili lijekove na recept. HZZO je stoga najavio da će oštro sankcionirati svaki takav slučaj.

Očitovanje o takvoj praksi tražit će se i od samih pacijenata, a ovisno o tome čija se krivnja utvrdi, teretit će se ili bolničke ustanove, ili liječnici obiteljske medicine, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime bolnice troškove pojedinih pretraga ili lijekova prebacuju na teret HZZO-a i primarne zdravstvene zaštite, umjesto da ih plate iz bolničkog proračuna.

Tako se događa da hospitalizirani pacijenti, odnosno njihovi bližnji, za vrijeme dok se pacijent vodi u bolnici moraju donijeti uputnice za određene pretrage od obiteljskog liječnika, iako po zakonu pacijent kompletnu zdravstvenu skrb, uključujući sve pretrage, lijekove, pelene, pomagala, ima pravo i mora dobiti u ustanovi u kojoj je hospitaliziran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto da im bolnica to i osigura, pretrage nerijetko obave tek kad u bolnicu donesu 'crvenu' uputnicu od svog liječnika.

HZZO je kontrolom računa za bolničko liječenje utvrdio niz nepravilnosti. Obiteljski su liječnici na zahtjev bolnice pisali više uputnica za bolničko liječenje, iako se radilo o jednoj epizodi liječenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ti prekršaji spadaju u tešku povredu ugovora, i HZZO ima pravo kazniti ugovorne obiteljske liječnike oduzimanjem dijela glavarine, u iznosu od 3.000 do 9.000 kuna, odnosno raskidom ugovora.

Obiteljski liječnici ogorčeni su što su se ponovno našli na udaru zbog bolničkog sektora koji im nameće pravila igre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nebrojeno puta imali smo slučajeve kad su pacijent ili njegova obitelj tražili lijek ili uputnicu dok su u bolnici. Bolnice to rade da bi smanjile potrošnju, jer usluge na uputnicu terete obiteljskog liječnika, iako ih on nije sam indicirao. Dobro je dok znamo da je pacijent u bolnici, ali što kad ne znamo", pita se jedna obiteljska liječnica koja je i sama primila upozorenje HZZO-a, piše Novi list.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo