Tomislav Merčep / Dok branitelji na toplice čekaju i do godinu dana, ratni zločinac Merčep uživa u povlaštenom tretmanu

Istražili smo koliko dugo se čeka na red na toplice

13.9.2018.
21:26
VOYO logo

Tomislav Merčep provodi zadnje dane na rehabilitaciji u Krapinskim Toplicama. Nakon toga se vraća u zatvor gdje služi sedmogodišnju kaznu za ratne zločine. Dok on uživa u povlaštenom tretmanu, građani, među kojima je i braniteljska populacija, svoj red na toplice čekaju mjesecima.

Nije lako ući u Krapinske Toplice. Slavko je hrvatski branitelj. Na rehabilitaciju zbog problema s kičmom čekao je 19 mjeseci. Čekaju i drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preko ugovora s ministarstvom branitelja u bolnici se trenutačno liječi 15 branitelja. Ovisno o odjelu, liste čekanja preko HZZO-a za rehabilitaciju kreću se od tri do dvanaest mjeseci.

"Trenutno su najduže liste čekanja za neurološku rehabilitaciju i one su oko godinu dana za početnu rehabilitaciju, nešto malo više za održavajuću", pojašnjava Željka Žnidarić, ravnateljica Bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slično je i u drugim bolnicama. U ivanićgradskom Naftalanu, gdje branitelji imaju prednost. Za kronične se bolesti čeka do osam mjeseci, a na rehabilitaciju nakon operacije do tri.

U Lipiku na akutnu rehabilitaciju čeka se oko šest, a na održavajuću oko devet mjeseci. Dok se primjerice na pregled fizijatra u bolnici u Rovinju čeka 45 dana, a na fizioterapiju dva mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima čitav niz akutnih stanja, nakon kojih je vrlo bitno da ta rehabilitacija bude što brža jer će na taj način oporavak biti ne samo brži nego i učinkovitiji. Čovjek će se brže vratiti u svom normalnom životu što vrlo često pogotovo kod radno sposobnih ljudi znači brži povratak svom poslu", rekao je liječnik obiteljske medicine Milan Mazalin.

Time pacijenti ne gube na plaći, a država ne troši novac na dugotrajna bolovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo