Dogovor blizu, vlast srpskih opština daleko

Nikolić optimista, Dačić baš i ne

14.3.2013.
11:37
VOYO logo

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je, posle sastanka državnog vrha sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, da je dogovor sa Prištinom "nikada bliži", ali da još uvek nema zajedničkog rešenja za Zajednicu srpskih opština, prenosi B92.

On je dodao da je optimista pred nastavak dijaloga, koji je zakazan za 20. mart u Briselu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa druge strane, premijer Srbije Ivica Dačić kaže da niko u ovom trenutku ne može da kaže hoće li doći do dogovora ili ne.

- Mi želimo kompromis, ali nećemo prihvatiti poniženje. To je naša poruka pred 20. mart - rekao je Dačić, a prenosi Tanjug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je dodao da dogovora neće biti dok se suštinski ne razmotre predlozi Srbije vezani za zajednicu srpskih opština.

Ketrin Ešton je odmah nakon sastanka sa zvaničnicima Srbije otišla za Brisel. Kao i u Prištini, ni u Beogradu nije davala izjave za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastanak visoke predstavnice EU sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem počeo je u 13 časova u Palati Srbija i trajao je nešto manje od dva sata.

Da podsetimo, njen dolazak u Beograd je do poslednjeg trenutka bio neizvestan, jer je zavisio od onoga šta će ona danas čuti u Prištini, gde je razgovarala sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem, predsednicom Atifetom Jahjagom i predstavnicima političkih stranaka na Kosovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eštonova je nakon toga pisanim saopštenjem rekla da je sa tamnošnjim političkim liderima razgovarala, pre svega, "o primeni već postignutih sporazuma i potrebi da se diskusije na temu otvorenih pitanja što pre realizuju".

Tači je, nakon tog susreta, ponovio da odobrava formiranje asocijacije opština sa srpskom većinom, ali ne i to da one imaju zakonodavnu, ni izvršnu vlast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo