DOCENT KSENOFOB: / Pitali smo Fakultet političkih znanosti što misle o divljanju svog profesora na internetu, a odgovor će vas rastužiti

Image
Foto: Pixsell

Dekan FPZG-a, poznati politolog Zoran Kurelić, nije htio reći što osobno misli o istupima Borisa Havela,

6.11.2018.
8:16
Pixsell
VOYO logo

Boris Havel, docent na Fakultetu političkih znanosti i vanjski suradnik na Filozofskom fakultetu na Katedri za skandinavistiku na kolegiju EU i međunarodne organizacije, svojevrsna je zvijezda društvenih mreža. Angažirano komentira aktualnosti, smetaju mu izbjeglice, posebno muslimani, pun je razumijevanja za one koji ne podnose homoseksualce itd.

Prije dva dana tvitao je: "Hrvatsku državu je zaposjela klika nesmjenjivih bruxelleskih poslušnika. Njihov je glavni projekt masovno naseljavanje bliskoistočnih muslimana po Hrvatskoj."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Briselski perverznjaci'

On najavljuje da će rulja koja traži smrt mlade kršćanke u Pakistanu, jer se smatra da je uvrijedila Muhameda, doći u Europu. Također, docent Havel voli Trumpovu politiku prema izbjeglicama i priželjkuje takav politički model u Hrvatskoj.

Prošlo ljeto, kada je vlasnik apartmana u Zadru odbio iznajmiti objekt gay paru, Havel jer predložio organiziranje podrške iznajmljivaču apartmana. Nedavno se oglasio s riječima podrške rumunjskom narodu jer žele zaštititi prirodan brak između muškarca i žene od nasrtaja "briselskih perverznjaka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krvoločna osvajanja konkviskadora u Južnoj Americi, nazvao je civiliziranjem: "Umjesto žrtvovanja muškaraca, žena i djece, donijeli su im evanđelje o Žrtvi na križu. Tisućama su spasili živote. Za to je vrijedilo zatrti civilizaciju kulta žrtvovanja ljudi."

Image
Foto: Pixsell

Dekan Kurelić ne želi komentirati ispade docenta Havela

Kurelić ne želi komentirati

Nakon što je dio medija upozorio na objave docenta na Fakultetu političkih znanosti, zbog ksenofobije i/ili iskrivljavanja znanstvenih činjenica, Havel se oglasio na tviteru objavom da je - prezadovoljan komentarima ispod tekstova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Htjeli smo saznati kakav je stav dekana Fakulteta političkih znanosti, prof. dr. Zorana Kurelića, o objavama i porukama Borisa Havela. No, nedavno izabrani dekan, ugledni politolog, koji je dao mnogo intervjua povodom izbora i potaknuo određena očekivanja o novom intelektualnom procvatu prilično zapuštenog Fakulteta, izgleda da o Havelovim istupima želi govoriti mnogo manje nego o svojoj velikoj ljubavi prema parfemima. Ukratko, prof. dr. Kurelić je odgovorio: "U ovom kontekstu, kao dekan, ne komentiram njegove istupe."

Upravi fakulteta je sve u redu

Na pitanje je li Uprava Fakulteta raspravljala o istupima docenta Havela, dobivamo potvrdni odgovor, ali i najavu da Uprava FPZG-a misli da je sve u redu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uprava je razmotrila istupe docenta Havela i zaključila kako nema razloga za pokretanje postupka pred Etičkim povjerenstvom političkih znanosti. Zaposlenicima Sveučilišta zajamčeno je pravo na javno istupanje i slobodu izražavanja što uključuje i napade na Vladu Republike Hrvatske. Fakultet političkih znanosti ne zabranjuje svojim zaposlenicima osobno javno djelovanje koje je zaštićeno Etičkim kodeksom Sveučilišta u Zagrebu. Zabranjena je zabrana tog djelovanja."

Zanimljivo je da se dekan Kurelić posebno očitao o navodnim Havelovim napadima na Vladu RH, iako ih u upitu nismo ni spomenuli. Pitali smo o ksenofobiji i homofobiji. Ali o tome u odgovoru nema niti spomena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo