'BUDIMO LJUDI' / Dobro se dobrim vraća: djeca iz Kutine uputila predivne poruke svojim sirijskim vršnjacima

Dobro se dobrim vraća. S tim na umu i pod motom 'Budimo ljudi', u Kutini su se u nedjelju okupili ljudi dobrog srca i cjelodnevnim aktivnostima pružali podršku izbjeglicama, koje prolaze kroz Hrvatsku u potrazi za boljim životom

21.9.2015.
18:20
VOYO logo

Bojama, sprejevima, glazbom i kuhanjem za podršku izbjeglicama. Pod parolom 'Budimo ljudi' u Kutini je ovog vikenda vladao pravi entuzijazam kako bi se izbjeglicama poslala poruka mira i solidarnosti, a javnost još više senzibilizirala.

"Nacrtali smo put izbjeglica prema boljem svijetu i životu, prema budućnosti", rekla nam je Zara Zakora, učenica OŠ Vladimira Vidrića iz Kutine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na tom putu prate ih i djeca iz Hrvatske kojima nije baš najjasnije što se događa. Nije ni nekim odraslima, ali djeca su ta koja najiskrenije pokazuju osjećaje. 

"Pa zbunjujuće je i jako je tužno za gledati koliko ih ima i kako mala djeca sve to proživljavaju. Tek su mala i moraju toliki put proći", dodala je Zara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu uopće to gledati zato što su otišli iz svog svijeta", rekao je učenik Matija Cah

A u tom svijetu živjeli su i članovi sirijskog benda Khabez Dawle‬. Damask su, na isti način kao i današnje izbjeglice, napustili prije dvije godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo osmorica Sirijaca koji su ušli u ovu zemlju prije svih ostalih izbjeglica. Prvi smo zakoračili ovdje da pokušamo", rekao je Anas Maghrebi.

Smatrali su ih jednim od najperspektivnijih bendova u zemlji. Neki članovi sastava više nisu s njima, poginuli su u Siriji. Oni koji su se uspjeli izvući iz razorene zemlje, zadržali su optimizam i velike planove za budućnost. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo glazbenici, imamo planove ići u Njemačku ili Austriju gdje želimo nastaviti svoju karijeru. Nadamo se da ćemo se jednoga dana vratiti u Hrvatsku kako bismo održali veće koncerte", dodao je Anas. 

Uz njih, svoj doprinos su u Kutinu su došli dati i pjevači, glumci, umjetnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U bolje sutra vjeruju svi ovi ljudi. Umor je na njihovim licima, nakon tjedana putovanja. No najvažnije je da nije umorna i njihova volja koja je jača i od kiše, žičanih zidova i zatvorenih granica.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo