U EURIMA / Dobre vijesti za studente! Od 1. siječnja raste minimalna satnica, objavljeno i za koliko

Image
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Image
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

'Jako sam zadovoljna rastom satnice i svakako mi to nosi brojne prednosti u mom studentskom životu. Od plaćanja doma, hrane pa sve do nekih drugih troškova, stvarno će mi dobro doći', kaže jedna studentica

10.11.2022.
11:59
Sandra Simunovic/PIXSELL
VOYO logo

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je Odluku o iznosu minimalne naknade za obavljanje studentskih poslova za 2023. godine.

Studentska minimalna satnica u 2023. godini iznosit će 4,38 eura neto, a počinje se primjenjivati od 1.siječnja. Kao i prije, nedjeljom, blagdanima i za noćni rad između 22 i 6 sati ujutro, satnica će biti uvećana za 50 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te dane studenti će raditi za satnicu od 6,57 eura po sati. Kad se sve preračuna, studenti će dobivati 33 kuna za redovan rad te 49,50 kuna za uvećane sate. Podsjetimo, od 1. siječnja 2022. godine minimalna satnica za studente bila je 29 kuna i 30 lipa

Image
'OSTAT ĆE ISTO...' /

Studentske stipendije rastu za 300 kuna: 'Bezveze! Litra pelina poskupjela je za 14, a cigarete za 4 kune'

"Jako sam zadovoljna rastom satnice i svakako mi to nosi brojne prednosti u mom studentskom životu. Od plaćanja doma, hrane pa sve do nekih drugih troškova, stvarno će mi dobro doći", kaže jedna studentica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, studenti su i dalje u strahu od poslodavaca koji se ne drže ove službene minimalne satnice.

"Mislim da će uvijek postojati poslodavci koji će studentima pokušati dati manju satnicu, no čini mi se da je sada više njih poštenijih što se toga tiče tako da se nadam da će se i to ubrzo iskorijeniti", poručila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodajmo da se satnica za studente povećala nakon što je određeno da će minimalna plaća u Hrvatskoj za 2023. godinu biti 4.219,32 kune. To je 560 eura neto, odnosno 700 eura (5.274,15 kuna) bruto plaće.

Sukladno zakonu o obavljanju studentskih poslova, propisano je da se minimalna studentska satnica izračunava tako da se iznos minimalne bruto plaće u Republici Hrvatskoj, sukladno posebnome propisu, podijeli sa 160.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Versailles
Brak na prvu
Tajne vinove loze
Nestala
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbie u školi za princeze
Brak na prvu Australija
default_cta
Obiteljske tajne
ZLOGLASNI
Cijena strasti
VOYO logo