Dobili zapovijed da moraju ići na misu zadušnicu

29.5.2012.
17:15
VOYO logo

U priopćenju objavljenom na internetskoj stranici Sindikata navodi se da je tako brigadni general dr. sc. Slaven Zdilar na Hrvatskom vojnom učilištu 'Petar Zrinski' izdao zapovijed "kojom je naložio tko, kako i kada sudjeluje u obilježavanju ovog blagdana".

"Među ostalim, zapovjedio je i tko od djelatnih vojnih osoba i službenika i namještenika treba sudjelovati na misi zadušnici za sve poginule hrvatske branitelje u crkvi Sv. Mati slobode na Jarunu i svečanoj akademiji u KD 'Vatroslav Lisinski', a zapovijed je obuhvatila i detalje poput obveze nošenja svečane odore za više časnike, službene ljetne odore za sve ostale i civilne odjeće primjerene svečanosti za državne službenike i namještenike. Brigadni general tom je prigodom u zapovijedi utvrdio i odgovornost čelnika ustrojstvenih jedinica HVU za sudjelovanje 198 djelatnih vojnih osoba i državnih službenika i namještenika na misi zadušnici i svečanoj akademiji u Lisinskom", ističe se u priopćenju, koje je potkrijepljeno i faksimilom rečene zapovijedi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tražili pisano opravdanje za nedolazak na misu!

Sindikatu je sporno što se ovom zapovijedi sudjelovanje na misi utvrdilo kao obvezu "koja implicira i možebitnu disciplinsku odgovornost u slučaju njezina nepoštivanja". Tvrde da se od službenika i namještenika koji nisu evidentirani kao sudionici mise zadušnice i svečane akademije u utorak zatražilo pisano izvješće o razlozima nepoštivanja zapovijedi, zbog čega su se i obratili Sindikatu.

"Radi se o svojevrsnom povijesnom paradoksu koji se očituje u činjenici da su građani nekad bili pod udarom vlasti jer ispovijedaju svoju vjeru odlaskom na misu, a danas zato jer u njoj ne sudjeluju", kažu sindikalisti pa napominju da je paradok još i veći ako se zna da se predsjednik RH Ivo Josipović, ujedno i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH, javno deklarira kao agnostik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo