DO NJIHOVIH KUĆA SADA SE MOŽE JEDINO ČAMCEM, A VODA NE PRESTAJE RASTI: / 'Napravio sam stan prije dvije godine. Sve je uništeno'

Image
Foto: Miroslav Lelas/Pixsell

"Došli smo tu ja i prijatelj da maknemo iz kuće stvari i to, eto. Sad kažu da će još metar rast. To mi je djedovina i tako baš katastrofa.

10.12.2020.
21:02
Miroslav Lelas/Pixsell
VOYO logo

Dramatično stanje s vodom na području Vrgorca se ne smiruje. Najkritičnije je i dalje u selu Kokorići gdje je dio stanovnika evakuiran, a odsječeno se 26 obiteljskih kuća od kojih je deset već poplavljeno, javlja RTL.

Voda koja je od jučer narasla dodatnih jedan metar - nastavlja rasti pa je pred mještanima još jedna besana noć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Image

TEŠKI PRIZORI IZ VRGORCA: Dežurne službe na poplavljenom području nastavljaju i noćas sa radom

Image

TEŠKI PRIZORI IZ VRGORCA: Dežurne službe na poplavljenom području nastavljaju i noćas sa radom

Do Kokorića se i dalje može jedino čamcem. Već treći dan su odsječeni od kopna, a voda uništava sve više kuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo gornji kat kuće je jedini ostao da nije ušao u vodu. Ženu, sina i majku smo evakuirali, ostali smo samo mi tu koji još zadnjim atomima snage pokušavamo braniti to što je ostalo", kazao je Frane Pervan. Protiv vodene bujice bore se i svi Franini susjedi.

"Došli smo tu ja i prijatelj da maknemo iz kuće stvari i to, eto. Sad kažu da će još metar rast. To mi je djedovina i tako baš katastrofa. Ovo je baš nezapamćeno, baš nezapamćeno", rekao je Ivan Pleić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U prizemlju je bio stan napravljen prije dvije godine. Centralno grijanje i sve, sve je uništeno. Teško je, što ćeš? Treba skupiti hrabrosti malo i treba živjeti dalje", rekao je Ante Pervan iz Kokorića.

No, pitaju se kako?

"To tek nastaju dalje problemi. U te kuće se više ne može uć, nastaju bolesti tu, kako će ljudi dalje živit ja ne znam stvarno. To je velika vlaga u kućama", kazao je Miljenko Pervan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A vodostaj i dalje neumoljivo raste. Na tisuće vreća s pijeskom već je poplavljeno pa se postavljaju i nove.

"Trenutno radimo na dostavi vreća za obranu sada zato šta su objketi koji su jučer bili sigurni po onome vodostaju danas ipak ugroženi, kao šta vidite ovaj teren ovdje uz školu", rekao je koordinator akcije pomoći u Vrgorcu, HGSS Split Toni Poljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod vodom su i brojni poljoprivredni nasadi.

"Posadili smo puno luka, češnjaka, puno kapule, jagode imamo i tako. Što će biti s tim- ne znam", kazao je Žarko Pervan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uspostavljeni lanci opskrbe

Kako bi mještanima olakšali život uspostavljeni su i lanci opskrbe. Ekipe GSS-a i drugih službi i dalje na terenu.

"Tu smo mještanima na usluzi od hrane, pitke vode, grijalica, počeli smo već isušivače u neke kuće koje smo ispumpali. Ove druge branimo pumpama", rekao je Ante Kukavica, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja, stanica Makarska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupna šteta tek će se zbrajati. Plan je proglašenje elementarne nepogode, no županija nudi pomoć i ranije.

"Sad ćemo sjesti, sagledati situaciju koliko je to, koliko je kritičnih obitelji kojima hitno treba financijska pomoć i mi ćemo reagirati iz pričuve proračuna Splitsko-dalmatinske županije", rekao je župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi se više sada trebamo pripremiti za ovu fazu dva koja će uslijediti nakon što vodostaj stagnira i kada padne, da pomognemo ljudima isušit domove, da pomognemo ljudima dezinficirati domove", rekao je gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić.

Kako bi i njima nakon svega ipak osigurali mirne božićne blagdane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo