ministar graditeljstva u direktu / 'Do ljeta će se znati koje konkretne nastambe će dobiti sredstva, a imamo plan i za obiteljske kuće'

Gost RTL Direkta bio je ministar graditeljstva Lovro Kuščevć, koji je pričao o energetskoj obnovi koja uskoro kreće u Hrvatskoj

7.2.2017.
22:48
VOYO logo

U Hrvatskoj kreće velika obnova fasada dotrajalih stambenih zgrada vrijedna milijardu kuna. U sljedeće dvije godine, 17 tisuća kućanstava dobit će ljepše i toplije domove te niže račune za grijanje. No što je s obiteljskim kućama i ruralnom Hrvatskom?

Gost RTL Direkta bio je ministar graditeljstva Lovro Kuščević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
novcem iz EU fondova /

Hrvatska postaje veliko gradilište: kreću projekti obnove zgrada vrijedni više od milijardu kuna

Image
novcem iz EU fondova /

Hrvatska postaje veliko gradilište: kreću projekti obnove zgrada vrijedni više od milijardu kuna

Krenuli ste u veliki val obnove energetske učinkovitosti zgrada. Krajem 2016. država je bila dužna oko 100 milijna kuna za projekte obnove koje su bili u tijeku, mnogi od građevinaca su propali ili došli u teške probleme. Jeste li riješili te repove?

Bilo je daleko više od 100 milijuna kuna. Našli smo se u nezgodnoj situaciji zbog neodgovornih politika. Plaćanje tih računa je u tijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je jamstvo da se ta situacija neće ponoviti?

Ovo je ozbiljna vlada i ozbiljno ministarstvo, ozbiljan program, a EU sredstva su već ugovorena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jesu li ugovorena ili je ovo samo prva faza koja mora proći filter EU fondova, mogu li neki projekti otpasti?

Sredstva su dogovorena. Zaprimili smo 600 i nešto projekata vrijednih oko 600 milijuna kuna. U idućih 120 dana projekti će se evaluirati do kraja, donijeti će se odluke, a 45 dana nakon toga će se potpisati ugovori sa zgradama, nakon čega one imaju 18 mjeseci da sprovedu dogovor. Isplata će za dio poslova ići i avansno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velik posao pada na građevinske tvrtke. Pitanje je hoće li one to sve moći napraviti, ima li ih dovoljno, rok je 18 mjeseci nakon ugovora?

Nadam se da da, već godinu dana pričam o ovom programu, imao sam razne sastanke sa udrugom poslodavaca građevinskog sektora i uvjeren sam da su se pripremili i da ćemo zgotoviti posao. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem je i radna snaga, jeste li vi tu pripomogli s uvozom?

Odobrili smo kvote uvoza, ali iskreno se nadam da do toga neće doći, da će se dio građana koji su iselili vratiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo se odnosi na stambene zgrade, što je s obiteljskim kućama, dakle s ruralnim dijelovima Hrvatske, ima li za njih novaca? 

Žao mi je da je Fond za zaštitu okoliša odustao od tog drugog programa, a kao što ste rekli, neodgovorno su se ponašali i prezadužili su se. Sad više nemaju ni pravo na takve natječaje. No, mi i za tu namjenu imamo 30 milijuna eura. Problem je što EU ne daje mogućnost da se prijave fizičke osobe. Mi s komisijom pregovaramo, direktiva se mijenja, do kraja godine bi se morala promijeniti, i tad ide natječaj za novih 30. mil. eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U najgorem su stanju zgrade države ili jedinica lokalne samouprave? Bolnice, vrtići, ima li projekata za javni sektor?

Mislimo i o tome. U idućih 20 dana na sjednicu Vlade ide novi program koji je moje ministarstvo izgradilo. Program energetske obnove zgrada javnog sektora, tu smo osigurali 211 milijuna eura kako bi se obnovile te javne zgrade, bolnice, dječji i studentski domovi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U studenom ste najavili kako će zakon o stambenim poticajima za mlade obitelji u Sabor doći početkom ove godine, a zakona ni na vidiku?

Rekao sam da će ići na Vladu, javno savjetovanje smo napravili, na obradi su svi prigovori i prijedlozi, u idućih 10 do 15 dana će se svi evaluirati, idu na mišljenje nadležnim ministarstvima, a nakon 30 dana zakon ide na vladu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako stvari stoje, hoće li to biti subvencija od 4 do 5 godina ili nema novaca?

Usvojen će biti do 6. mjeseca u Sabora, raspisat će se natjecaj, sufinancirat ćemo 50 posto do četiri godine, ukoliko obitelj dobije dijete, onda na još dvije godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo