Do kraja godine još tisuće otkaza u državnim tvrtkama

Tekst izvješća o 23 tisuće zaposlenih iznad plana ćemo korigirati, a otići će samo oni koji su za mirovinu, tvrde nakon svega u Vladi.

28.9.2014.
14:07
VOYO logo

Dok 800 zaposlenih u sisačkoj rafineriji iščekuje kakva će biti odluka uprave INA-e o budućnosti tog postrojenja, odnosno što će biti s njihovim radnim mjestima, a mirni nisu ni njihove kolege u Rijeci, izvjesno je da bi se u sljedećim mjesecima mogle ugasiti još tisuće radnih mjesta u 57 strateških državnih tvrtki, što uključuje i javna poduzeća i tvrtke koje su od posebnog državnog interesa, a država u njima ima barem 25 posto vlasništva, piše Novi list.

U izvješću o poslovanju strateških poduzeća u prvom polugodištu ove godine, koje je ovih dana objavljeno na stranicama Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), ističe se da je ukupan broj zaposlenih u tim tvrtkama na kraju lipnja bio 78.274, što je 4,6 posto ili oko tri i pol tisuće manje nego godinu dana ranije. No, taj je broj, stoji u nastavku objašnjenja, "veći 29,9 posto od planiranog iznosa zaposlenika na godišnjoj razini, što znači da će društva dodatno korigirati broj zaposlenika do kraja godine sukladno planu za 2014. godinu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema toj računici ispada da je broj zaposlenih u strateškim kompanijama za 23.403 veći od poslovnog plana za ovu godinu. Taj se podatak iako je riječ o 57 kompanija čini nevjerojatnim i koliko god viška zaposlenih imale pojedine kompanije, bilo bi potpuno nemoguće organizirati posao u njima da se do kraja godine, ali i u narednim godinama ukupan broj zaposlenih smanji za jednu trećinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo