UPOZORILI NA NEMAR / Čuvari prirode ostali zgroženi otpadom koji su pronašli u Dalmaciji: 'Bacaju nam lešine, stiropor, gume...'

Image
Foto: Facebook / Canva

Ostali su zgroženi količinama i vrstom otpada koji su pronašli

14.4.2023.
15:47
Facebook / Canva
VOYO logo

Čuvari prirode i djelatnici tehničke službe Parka prirode Vransko jezero proveli su i ove godine veliku akciju čišćenja u samom srcu Posebnog ornitološkog rezervata "Sjeverozapadni dio Vranskog jezera", objavili su na svojim društvenim mrežama.

"Lateralni kanal, a samim time i ornitološki rezervat i cijelo Vransko jezero, nažalost su ponovno postali najzgodnije mjesto za odbacivanje raznoraznog otpada prvenstveno s okolnih poljoprivrednih površina, ali i usputno mjesto za bacanje kućnog smeća, kao i uginulih domaćih životinja. U više desetaka kubika izvučenog otpada ponovno su dominirali odbačeni stiroporni kontejneri za presadnice. Znate li da se stiropor u prirodi nikada ne razgradi? U relativno kratkom periodu, po našem iskustvu kroz cca 3 godine, počne se raspadati na sitne komadiće (svima poznate stiroporne kuglice) koje je onda gotovo nemoguće pokupiti iz vodenog staništa, posebice iz tršćaka. Kao da sam po sebi nije dovoljna šteta za organizam, stiropor veže na sebe čestice teških metala, pa takve 'obogaćene' stiroporne kuglice ulaze i u hranidbeni lanac u prirodi, a u krajnjoj liniji završavaju i na jelovniku Homo sapiensa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stare automobilske gume, boce, kante...

Uz stiropor, Vransko jezero i pritoci se svake godine "dopune" novim količinama kućnog otpada, ambalažama za motorna ulja, goriva, pesticide (!), crijevima za kap na kap sustave, ceradama i raznim najlonima, vrećama, kantama, starim automobilskim gumama, bocama i gotovo svim ostalim otpadom što jedno prosječno reciklažno dvorište rado preuzme i zbrine.

I tako svake godine ovaj tršćak koji spada u najvažnija močvarna staništa i hranilišta za ptice (i mnoge druge vrste) na Mediteranu, uvršten i na Ramsarski popis važnih staništa od međunarodnog značaja, bude zatrpan desetcima i desetcima kubika otpada", upozorili su na svojoj Facebook stranici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo