Djelatnici Ministarstva šutali i vrijeđali studente

Tristotinjak studenata blokiralo je u poslijepodnevnim satima izlaz djelatnicima Ministarstva znanosti iz zgrade, nakon čega ih je interventna policija razmaknula vukući ih po podu

1.12.2009.
16:53
VOYO logo

Studenti zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti i Filozofskog fakulteta okružili su zgradu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a tek kada ih je 'razmaknula' interventna policija djelatnici ministarstva mogli su otići kući.

U sklopu prosvjeda kojim izražavaju nezadovoljstvo situacijom u visokom školstvu i zahtijevaju besplatno obrazovanje, studenti FPZG-a uputili su se danas prema Ekonomskom fakultetu na Kennedyjevom trgu, a onda i prema Ministarstvu obrazovanja, gdje su mirno željeli "pritisnuti" ministra Radovana Fuchsa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pokažite solidarnost s nama, svojim kolegama i sugrađanima i zajedničkim snagama izborimo javno financirano visoko obrazovanje, izborimo jednak pristup obrazovanju, pravednije i bolje društvo! Zajednički pritisnimo MZOŠ i pokažimo još jednom da ne odustajemo!", poručili su studenti FPZG-a.

Besplatno visoko obrazovanje koštalo bi državu 300 do 500 milijuna kuna godišnje, odnosno samo 0,3-0,4 posto proračuna, argumentirali su te dodali: "Usporedbe radi, država je ove godine profuchsala oko 400 milijuna kuna na propali projekt s besplatnim udžbenicima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Kennedyjevom se trgu 15 minuta do 15 sati okupilo oko tristotinjak studenata koji su krenuli prema zgradi Ministarstva obrazovanja. Dok su hodali niz ulicu Svetice, morali su proći pored jumbo plakata preko kojeg se kočio odbjegli ministar obrazovanja, a današnji predsjednički kandidat Dragan Primorac sa sloganom - "Predsjednik kojeg nitko ne drži u šaci".

Izviždali su ga i počastili s nekoliko povika "buuu", a zatim nastavili niz cestu, dok ih je čitavo vrijeme pratila policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po dolasku onamo, krećući se u koloni, bacali su pisma pred ulaz Ministarstva u kojima oblikovali su obruč oko zgrade, držeći se za ruke, a onda, pred kraj radnog vremena, sjeli na tlo. Ubrzo je postalo jasno da to ne simbolizira samo njihove pretrpane dvorane na fakultetima, nego da pomalo komplicira izlazak činovnika kojima se bliži kraj radnog vremena.

Nakon što ih je nekolicina uspjela prekoračiti ili preskočiti, studenti su shvatili da će pregrupiranjem djelatnike Ministarstva dovesti doslovno u bezizlaznu situaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opkolili su zgradu držeći se za ruke i djelatnicima ministarstva blokirali izlaz, nakon čega je stigla i interventna policija.

Nekoliko je djelatnika izlazeći iz zgrade šutalo studente nogama vičući im 'stoko' i 'marvo'. Potom je došlo do naguravanja, a studente je počela odmicati policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz policije su poručili studentima kako su pretjerali, a jedan od policajaca je novinarki net.hr-a kazao kako stižu i 'marice'.

Studentima se obratio i jedan od njihovih redara pitajući ih žele li ostati ili otići. Kada su rekli da ostaju, pojasnio im je kako je moguće da se pojave ljudi koji će ih željeti odvući u marice pri čemu trebaju pružiti pasivan otpor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Dopustite im da vas odnesu', kazao je student-redar.

Nakon toga pojavio se veliki broj policajaca koji je grubo razmicao studente vukući ih po podu. Na taj su način napravljena dva uska reda kroz koja su zaposlenici Ministarstva izašli van. Na izlazak čekaju još oni koji su došli na posao automobilima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stigle su i marice, u njih nitko nije unesen jer studenti nisu pružali otpor, nego su pustili policiji da ih odvuče.

Policija je studente zamolila da se udalje i s ulaza u garažu, no kada nisu htjeli počeli su ih odvlačiti u stranu. Nakon toga je i iz garaže u automobilima izašao još jedan broj djelatnika i to uz zvižduke i povike studenata: "Besplatno školstvo! Sjedite s nama!".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon raščišćavanja parkinga, svi su zaposlenici Ministarstva uspjeli otići kući.

Ministar Radovan Fuchs se nije pojavio ni u jednom momentu, a studenti se su ispred Ministarstva od blokade oprostili - pjesmom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-200911270804006 arti-200910300107006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo