opravdano? / Djedica koji je pokušao marihuanom liječiti astmu i giht opet završio na optuženičkoj klupi

Image
Foto: Zeljko Mrsic/PIXSELL

Rosan se nije pojavio na ročištu ponovljenog suđenja, jer je, kako je izvijestio njegov odvjetnik Marko Kolanović - 'pribio rebra'

5.12.2017.
14:55
Zeljko Mrsic/PIXSELL
VOYO logo

Županijski sud u Splitu ukinuo je presudu kojom je djedica iz Pakoštana, 78-godišnji Tomislav Rosan na sudu u Zadru oslobođen optužbi za preprodaju marihuane, piše Slobodna Dalmacija. 

Splitski mu sud, naime, nije povjerovao da je marihuanom godinama liječio giht, astmu i visoki krvni tlak te kako mu lijek spravljen od sjemenki kanabisa prokuhanih u mlijeku pomaže u održavanju zdravlja, pa je slučaj nakon žalbe Općinskog državnog odvjetništva u Zadru (ODO) vratio na novo suđenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vještak psihijatar dopustio je mogućnost da se marihuana, kao droga, koristi za liječenje astme, ali prvostupanjski sud nije uzeo u obzir i onaj dio nalaza u kojemu se također navodi da ne postoji podaci da bi se pripravci marihuane upotrebljavali i za liječenje gihta", navodi se u obrazloženju zadarskog tužiteljstva.

Kako su pojasnili, psihijatar je navodno u svom nalazu naveo da ne postoje podaci prema kojima bi se pripravci konoplje koristili za liječenje gihta ni u alternativnoj medicini, slijedom čega je Rosanova obrana da je marihuanu osim za liječenje koristio i za liječenje gihta neuvjerljiva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rosan prilikom pretrage kuće nije policiji dragovoljno izručio svu opojnu drogu, već samo jednu stabljiku marihuane. K tome je i priznao da je stabljike baš on posadio ispred kuće i to uopće nije skrivao. Sve su potvrdili i njegovi susjedi kao svjedoci, rekavši kako znaju da ju je koristio isključivo za liječenje. 

2012. godine policija je u njegovoj kući pronašla gotovo pola kilograma marihuane, a 2016. godine jop 460 stabiljaka. Uzgajao ih je u podrumu i na krovu kuće. Na plantaži je imao rasvjetni i ventilacijski sustav, sustav grijanja i mjerenja temperature i vlage, a pronađen mu je i digitalni mjerač kiselosti tla. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rosan se u ponedjeljak nije pojavio na ročištu ponovljenog suđenja, jer je, kako je izvijestio njegov odvjetnik Marko Kolanović - 'pribio rebra', što je zahtijevalo dodatno pojašnjenje kod suca Tomislava Šimića, koji je inače rodom iz Zagreba.

Na upit suca Šimića, njegov odvjetnik je pojasnio kako je Rosan rebra slomio u padu, ali je dodao da s njim inače ima otežanu komunikaciju. Nakon što ga je na zahtjev suca Šimića nazvao i pitao gdje je, jer svoj izostanak nije opravdao sudu, Rosan ga je pitao tko je on uopće, što je tužiteljica Branka Rukavina prokomentirala riječima da 'previše marihuane nije dobro', piše Slobodna Dalmacija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo