Djecu će liječiti priučeni pedijatri?!

Prema novom programu specijalizacije ministra Darka Milinovića obiteljski liječnici bi prošli tromjesečni program usavršavanja iz pedijatrije.

27.3.2011.
11:17
VOYO logo

Predsjednik radne skupine za specijalizaciju iz pedijatrije Josip Grgurić, predsjednik Hrvatskog pedijatrijskog društva Julije Meštrović, i predsjednik Povjerenstva za pedijatriju pri Ministarstvu zdravstva Ivan Malčić odbili su podržati program specijalizacije iz obiteljske medicine što ga predlaže Ministarstvo zdravstva, jer smatraju da je tromjesečni program usavršavanja iz pedijatrije, koji specijalizacija obuhvaća, prekratak, manjkav i ne odgovara potrebama zdravstvene zaštite djece.

Snižavanjem standardnog broja pacijenata u pedijatrijskim ordinacijama od 1. siječnja 2011., liječenjem djece u većoj bi se mjeri morali baviti obiteljski liječnici, no oni, upozoravaju združena pedijatrijska tijela, nisu osposobljeni za pružanje kvalitetne zdravstvene skrbi djetetu kao pedijatri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Dok se program specijalizacije pedijatrije produžava na pet godina, jasno je da samo tri mjeseca edukacije iz pedijatrije u specijalizaciji obiteljske medicine mogu omogućiti uvid u neke aspekte zdravstvene zaštite djece. Iz predloženog programa nije razvidno kako će specijalizant obiteljske medicine samostalno pružiti rutinsku zdravstvenu zaštitu novorođenčadi u kući nakon porođaja, kako će liječiti novorođenče ako mu se kliničko stanje pogorša'', kažu Grgurić, Meštrović i Malčić.

Upozoravaju i kako bi specijalist obiteljske medicine po programu morao samostalno dijagnosticirati i liječiti najčešće akutne bolesti kod djece i dojenčadi, ali će istodobno upalu pluća, mokraćnog sustava i alergije, koje su u toj dobi najčešći razlog posjeta liječniku, obiteljski liječnik moći liječiti samo pod nadzorom pedijatra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kao da učite voziti bicikl iz knjige'

Zbog toga čelnici nacionalnih pedijatrijskih tijela traže da se program usavršavanja iz pedijatrije višestruko produži te da ga napišu iskusni specijalisti pedijatrije.

Na potrebu eventualnog investiranja, reklamiranja, odnosno stimuliranja pedijatrije kao jednog od načina rješavanja problema upozorava i dr. Igor Berecki, voditelj Pedijatrijske jedinice intenzivnog liječenja u KBC-u Osijek, koji kaže kako se problem nedovoljnog broja pedijatara može i mora riješiti upravo na ovakve, a ne na načine tromjesečne specijalizacije. Najavljen tromjesečni program usavršavanja, kaže, bio bi nedovoljan za kvalitetnu edukaciju liječnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Stav da su djeca mali prekopirani ljudi potpuno je pogrešan. Djeca ni emotivno, ni psihički, ni sociološki, a ni fizionomijom ne mogu se uspoređivati s odraslima. Primjer za to je vađenje krvi iz tri epruvete, što će se kod odrasle osobe obaviti bez problema, no isti sadržaj krvi kod djeteta teškog nekoliko kilograma zahtijeva stručnost. Rad s djecom nakon tromjesečnoga programa mogao bih također usporediti s učenjem vožnje bicikla ili plivanjem iz knjiga. Nitko nije pročitao knjigu i zaplivao, a ovaj program nudio bi prije svega teorijski dio, nakon kojeg liječnici ne bi znati raditi s djecom u praksi'', upozorio je dr. Berecki za Glas Slavonije.

Vezani članci:

arti-201103190040006 arti-201102130025006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo