DJEČJI INFEKTOLOG: / 'Krajem proljeća pojavio se jedan novi sindrom kod djece i adolescenata. Radi se o ozbiljnoj komplikaciji'

Image

'Nije logično očekivati silazni trend ako se ne uvedu nove mjere', kaže te ističe kako bi se trebale strogo primjenjivati već postojeće mjere

18.11.2020.
21:36
VOYO logo

Dječji infektolog s Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Goran Tešović za N1 je istaknuo kako djeca i mladi oboljeli od covida prolaze s blagim simptomima, a mnogi i bez njih, no upozorava kako i dalje mogu širiti infekciju te kako se klinička slika djece i mladih nije promijenila od početka epidemije do danas. Ipak, već ranije je uočena jedna komplikacija.

"Ono što se uočilo krajem proljeća - pojava jednog novog kliničkog sindroma koji zovemo multisistemski inflamatorni sindrom povezan s covidom-19, do sada smo imali troje takvih bolesnika i svi su se uspješno oporavili. Ali, moram reći da je to zapravo jedina ozbiljna komplikacija SARS-CoV-2 infekcije u djece i adolescenata", kaže dr. Tešović. Ovaj je sindrom usporedio s Kawasaki sindromom, s time da se pacijenti brže oporavljaju od Kawasakija. Tešović je naveo i po čemu se ovaj sindrom može prepoznati. "Vrućica, otok limfnih čvorova, promjene po koži, osip, promjene po sluznici", opisuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, ponavlja kako je to relativno rijetko. "Među djecom i adolescentima značajan broj zaraženih osoba ne razvija nikakve simptome", kazao je Tešović te naglasio da ipak mogu zaraziti druge. "U nekim situacijama od 100 zaražene djece i adolescenata, u njih 40, dakle gotovo polovice, neće biti nikakvih simptoma."

Osvrnuo se i na rast broja oboljelih, kao i opterećenje zdravstvenog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada nismo u situaciji da su nam bolnički kapaciteti potpuno zauzeti, hoće li se to dogoditi i možemo li na to utjecati - to sada ne mogu prognozirati. U svakom slučaju, brojevi nisu dobri. Porast broja novooboljelih evidentan je iz dana u dan i svi oni koji su se zarazili danas ili jučer, među njima će se regrutirati jedan broj onih koji će zahtijevati boravak u bolničkim sredinama. Taj pravi broj ćemo moći vidjeti tek otprilike za tjedan ili dva", rekao je Tešović.

'Nema razloga očekivati pad broja oboljelih'

"Ne znam hoće li uskoro doći do silaznog trenda. Nije logično očekivati silazni trend ako se ne uvedu neke nove mjere. Uvođenje tih novih mjera neće rezultirati padom broja oboljelih za manje od dva tjedna", kaže i dodaje da ne ne samo da su potrebne nove mjere, nego treba inzistirati i na provođenju postojećih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako je nošenje maski obvezno, onda neka se maske doista nose jer je nedvojbeno dokazano da maske štite. Jučer su objavljeni rezultati novih istraživanja koji to definitivno potvrđuju. Ako se ne može okupljati na jednom mjestu više od 50 ljudi onda treba na tome inzistirati", poručio je.

Pojedini koji ne žele nositi maske navode da im obveza nošenja maski ograničava slobodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imam jedan komentar i za one kojima nošenje maski ograničava slobodu: oni nenošenjem maski ograničavaju moju slobodu jer na taj način povećavaju vjerojatnost da će mene zaraziti, što nikako ne bih htio", zaključuje.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo