STARA PRIČA / Dječja bolnica seli u Blato? Od potrebnih 100 milijuna eura, prikupljeno manje od šest...

'Raspolažemo sa 17 tisuća kvadrata, a treba nam najmanje pedesetak tisuća'

15.4.2019.
8:30
VOYO logo

Gotovo da nema ministra zdravstva koji nije htio da Nacionalna bolnica na ulazu u Zagreb bude baš njegov projekt. I eto, izgleda da bi se baš ministar Milan Kujundžić time mogao okititi.

Projekt Nacionalne dječje bolnice ulazi u ozbiljniju fazu i napokon će ga u cijelosti predstaviti javnosti. Nakon 35 godina čekanja, još je daleko od početka gradnje, ali studija izvodljivosti ubrzo bi trebala stići.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klaićeva bolnica koja radi na istom mjestu još od 1952. godine, kad je u Zagrebu bilo točno triput manje stanovnika nego danas, puca po šavovima. Jer, dvije od četiri zgrade su više za muzej nego za bolnicu, a na postojećima se ništa novo ne smije graditi.

"Prostorni uvjeti su skučeni, nama trebaju barem triputveći. Sad raspolažemo sa 17 tisuća kvadrata, a treba nam najmanje pedesetak tisuća kvadrata. Naravno, i sama ova pozicija, vrlo prometna ulica s tri prometne trake, vrlo frekventna i odmah ulaz u bolnicu, nedostatak parkirnih mjesta... To su osnovni uvjeti zašto je potrebno napraviti nacionalnu dječju bolnicu", kazao je ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb Goran Roić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt kojim su se htjeli okititi gotovo svi koji su se izredali na vlasti, izgleda, malena bi Franka mogla dočekati.

Svi već jako dobro znamo priču o otprilike 160 milijuna eura za sveučilišnu bolnicu koje su građani odvojili kroz samodoprinose od 1982. Od tog projekta ostalo je - ovo. Nova je procjena da bi za realizaciju radova, zajedno s opremom trebalo sto milijuna eura. A sada je konačno došlo do raspisivanja međunarodnog natječaja za studiju izvodljivosti. Početak rada Ministarstvo će prezentirati sutra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potpisujemo taj sporazum odmah sutra (ponedjeljak, 15. travanj, op.a.), vidjet ćete prezentaciju tog projekta, prestavit će ga ministar Kujundžić i njegov pomoćnik gospodin Beroš, a govorit će i ministrica Žalac jer mi idemo na to da se većina novca koje ćemo trebati u sljedećim godinama povuku iz EU sredstava", izjavio je premijer Plenković.

Zasad je Ministarstvo povuklo 42 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz europskih fondova, a partner u izgradnji bit će Grad Zagreb. Ono što sigurno znamo je to da u prvoj fazi ovdje planiraju useliti dječja bolnica i napraviti veliko rodilište. Ono što još nitko ne zna je to, hoće li arhitekti moći koristiti ovo što je do sada izgrađeno, ili svi radovi moraju krenuti ispočetka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo