obljetnica konvencije o pravima djeteta / Djeca upozorila zastupnike na nužnost zaštite od zlostavljanja na internetu: 'Može ostati trajni trag'

Na zajedničkoj sjednici djece i saborskih zastupnika raspravljalo se kako zaštititi djecu na internetu

20.11.2019.
18:03
VOYO logo

Kako bi djeca sigurno surfala internetom, nužno je educirati i njih i njihove roditelje, a u tome ih mora štititi i država, poručeno je u srijedu sa zajedničke sjednice djece i saborskih zastupnika u povodu 30. obljetnice UN-ove Konvencije o pravima djeteta.

Korištenje interneta ima i štete i koristi

Sjednica, koju su organizirali Savez društava Naša djeca, pravobraniteljica za djecu i Ured UNICEF-a za Hrvatsku, održana je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djeca su istaknula kako im internet i društvene mreže pružaju niz koristi, ali i nanose štetu jer su im lako dostupni neprimjereni i za njih štetni sadržaji. Stoga je potrebno, naglasili su, stalno učiti, razgovarati o dobrim i lošim stranama interneta i društvenih mreža, ali i naučiti birati sadržaje. 

Djeca su upozorila na još jednu opasnost modernog doba - vršnjačko zlostavljanje putem interneta (cyberbullying). Riječ je o situaciji kada je neko dijete izloženo napadu drugog djeteta ili djece putem interneta, koji zlostavljačima pruža anonimnost. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vršnjačko zlostavljanje ostavlja trag

Kažu kako se djeca koja zlostavljaju drugu djecu osjećaju sigurno, imaju publiku i prave se važni. Na to što čine gledaju kao na zabavu i ne shvaćaju štetu koju rade. Vršnjačko zlostavljanje putem interneta ostavlja trajan trag na zlostavljanu djecu, a može dovesti i do pokušaja samoubojstva, upozorili su.  

Predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje Irena Petrijevčanin Vuksanović poručila je djeci kako nitko nema pravo prijetiti im, zlostavljati ih, rugati im se - ni u životu ni u internetskom svijetu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Pozivam vas da uvijek reagirate ako vidite, čujete ili znate za nasilje, mobing, recite nekome u koga imate povjerenje'', pozvala ih je Petrijevčanin Vuksanović. 

Djeca su duboko svjesna društva u kojem žive

Djeca su pokazala da su duboko svjesna društva u kojem žive i problema s kojima se društvo suočava: od siromaštva, preko udomljavanja do aktualnog štrajka učitelja i nastavnika. "Obrazovanje je u sadašnjoj situaciji ugroženo, učenike se najmanje pita", poručila je jedna od učenica, ne osporavajući učiteljima pravo na štrajk.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak uzvratila je kako je predstavnike sindikata na jutrošnjem sastanku o nadoknadi nastave zbog štrajka pokušala nagovoriti da se održava barem nastava za 'osmaše' i maturante, ali da su oni to odbili.

Podsjetila je da je reforma ušla u sve škole te da su motivirani učitelji ključni da ona zaživi, a djeca dobiju kvalitetno obrazovanje i veće šanse u životu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Djeca ne smiju biti ostavljena da se sama bore za svoja prava, briga za njihovu dobrobit temeljna je dužnost pojedinca, ali i društva u cjelini", rekla je ministrica demografije Vesna Bedeković

Ministrica je dodijelila Nagradu za životno djelo za promicanje prava djeteta Marini Ajduković, a Godišnju nagradu Martini Boltužić Dževerliji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo