štetni utjecaji / Djeca su ljeti često prepuštena sebi: Pravobraniteljica izdala upute koje bi svi roditelji trebali imati na umu

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

"Praznici djeci donose mnogo slobodnog vremena i mogućnosti za igru i zabavu, ali, uz zaposlene roditelje, to ponekad znači će više vremena provoditi sama i prepuštena sebi"

17.6.2019.
13:40
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
VOYO logo

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević u ponedjeljak je, u povodu početka ljetnih školskih praznika, roditeljima i odraslima uputila savjete kako bi se što bolje zaštitila djeca i njihova prava te pozvala odrasle da djeci posvete dovoljno vremena, osiguraju im odgovarajuće prostore gdje će provoditi ljetne praznike i da vode računa o njihovoj sigurnosti na igralištima, na plaži, internetu, u prometu, izlascima, radu i u ostalim aktivnostima. 

"Ljetni praznici djeci donose mnogo slobodnog vremena i mogućnosti za igru i zabavu, ali, uz zaposlene roditelje, to ponekad znači i da će mnogo više vremena provoditi sama i prepuštena sebi bez nadzora odraslih. Ljeti su, nažalost, česte i situacije u kojima su djeca izložena štetnim utjecajima pa i stradavanju", istaknula je pravobraniteljica Pirnat Dragičević putem priopćenja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasila je da odrasli imaju obvezu i odgovornost djeci posvetiti dovoljno vremena, osigurati im odgovarajuće prostore i sadržaje te ih zaštititi od rizika, dok je sve nadležne službe pozvala da obrate pažnju na pojačane rizike kojima su djeca izložena tijekom ljetnih praznika.

Pravobraniteljica tako poziva sve jedinice lokalne samouprave, udruge za djecu, sportske, obrazovne, kulturne i vjerske organizacije te centre za djecu, mlade i obitelj da osiguraju bogatu, dostupnu i po mogućnosti besplatnu ponudu sadržaja za djecu, kako bi ih što više moglo ljetne praznike provesti u poticajnom i sigurnom okruženju, umjesto kod kuće bez nadzora odraslih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oprez tijekom ljetnih vrućina i u prometu 

Također, tijekom ljetnih vrućina važno je zaštititi djecu od sunca i dehidracije, izbjegavati boravak na suncu, treninge, utakmice i druge manifestacije na otvorenom sredinom dana, ne ostavljati dijete samo u automobilu te stalno nadzirati dijete u blizini vodenih površina.

Vlasnike igrališta i jedinice lokalne samouprave upozorila je na njihovu obvezu održavanja i redovitih nadzora uređenosti igrališta i ispravnosti postavljenih sprava, dok je roditelje pozvala na oprez u korištenju sprava za igru te ih podsjetila da su nužni detaljno provjeriti osobe i organizatore koje angažiraju za rad s njihovom djecom u igraonicama, ljetnim kampovima i školama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi vozači trebaju obratiti pozornost na sigurnost djece u prometu, dok roditelji svojim ponašanjem u prometu moraju biti uzor djeci te trebaju poštovati propise i zahtjeve sigurnog prijevoza djece, kao i obvezu zaštite djece-biciklista. Posebno je opasno djecu prevoziti u nesigurnim vozilima poput traktora i da dijete samo upravlja automobilom, motorom  ili raznim vrstama plovila bez dozvole i odgovarajuće zaštite te da autostopira u nedostatku organiziranog prijevoza.

Ukoliko dijete provode ljetne praznike kod drugoga roditelja s kojim inače ne stanuje, potrebno je djetetu biti podrška i uložiti napor da nerazriješeni partnerski odnosi roditelja ne utječu na prava i potrebe djeteta da određeno vrijeme kvalitetno provede i s drugim roditeljem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaštititi djecu od rada koji je za njih štetan ili im ugrožava zdravlje

Tijekom ljetnih mjeseci maloljetnici se često zapošljavaju u ugostiteljskoj djelatnosti i trgovini pri čemu se događaju i povrede njihovih prava od strane poslodavaca, stoga su roditelji dužni zaštititi svoje dijete od svakog oblika rada koji je za njega štetan i ugrožava njegovo zdravlje, sigurnost ili razvoj te takve slučajeve prijaviti inspekciji rada. Djeca koja s roditeljima rade u poljoprivredi ne smiju biti izlagana prevelikim opterećenjima ni opasnim kemikalijama koje se koriste u poljoprivredi, a djeca ne smiju upravljati poljoprivrednim strojevima ni voziti traktor.

Nadalje, Pirnat Dragičević građane koji zamijete dijete koje prosi ili sudjeluje u prosjačenju s odraslom osobom poziva da obavijeste policiju kako bi se dijete moglo zaštititi od iskorištavanja koje im često ugrožava dostojanstvo, zdravlje, a ponekad i život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditelje je podsjetila da zakon zabranjuje noćne izlaske djece mlađe od 16 godina bez nadzora odrasle osobe u vremenu od 23 do 5 sati te da dopuštanje djetetu takvog ponašanja predstavlja zanemarivanje djeteta, ignoriranje opasnosti i neprihvaćanje odgovornosti za odgoj i ponašanje djeteta. Također, roditelje poziva da se informiraju o rizicima interneta i da o tome razgovaraju s djecom, nadziru njihove aktivnosti, postave pravila i upute, ali i da ograniče broj sati provedenih u tim aktivnostima te da djecu potaknu da na internetu pronađu informacije i ideje o tome kako se igrati i zabaviti u prirodi.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo