Djeca nose torbe teške i po 10 kilograma

Tjelesna težina 90 posto prvoškolaca iznosi od 19 do 28 kilograma. Pa, umjesto da nose torbe od dva do tri kilograma težine, na leđima ili s ramena ljuljaju se pretjerano teški ruksaci.

24.8.2010.
13:59
VOYO logo

Američko udruženje ortopedskih kirurga i njima srodne organizacije širom svijeta već godinama upozoravaju da je bol u leđima i ramenima koja muči djecu vrlo često povezana s nošenjem teških ruksaka. No, dok većinu američke djece do škole voze roditelji ili školski autobus, a dobar dio knjiga i opreme čeka ih u ormarićima, prepune školske torbe hrvatskih mališana nose tanašne noge i leđa, a pojedina djeca nose teret teži i od 10, a ponekad čak i 15 kilograma.

arti-201008230163006Osnovnoškolci će tako nakon prvog razreda i svakodnevnog nošenja ruksaka osim sposobnosti čitanja i računanja dobiti i prve problema s leđima koji mogu dovesti do iskrivljenosti kralježnice. Naime, torba čija je težina veća od 20 posto djetetove tjelesne težine ne bi se smjela staviti na mladu kralježnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pri upisu u prvi razred, u dobi od 6,5 godina, tjelesna težina djeteta kreće se od 19 do 28 kilograma. Ne čudi da im stoga za nošenje torbe ponekad treba odrasli pomoćnik koji i sam s mukom nosi dječju torbu.

Najbolja školska torba je ruksak planinarskog tipa. Donji rub treba biti u visini stražnjice s pojasom oko struka. Ovo je stari planinarski trik jer se tako težina s ramena prenosi na zdjelični obruč, a ramena i vrat se rasterećuju.Preveliko opterećenje dovest će do bolova u ramenima, trnjenja u rukama i prstima, te zamora vratne i leđne muskulature. S vremenom preveliko i nepravilno opterećenje izaziva brži zamor muskulature, pa će se djeca žaliti da ih bole ruke ili noge. U takvom slučaju je riječ o bolnosti u području hvatišta mišića za kost nastalo nakon dugotrajnog opterećenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruksak se treba nositi na dvjema dovoljno širokim naramenicama – roditelji trebaju objasniti zašto nije 'frajerski' nositi je na jednom ramenu i kasnije imati iskrivljeno držanje. No, naramenice ipak ne bi smjele biti preširoke jer bi u tom slučaju pritiskale pazuha i ometale krvni i limfni protok koji prolazi ramenima i nadlakticom.

Prilikom kupnje roditelj treba vidjeti je li za uzrast njegovog mališana torba prevelika – ako je težište vrlo nisko može uzrokovati pad na leđa, a ako je težište visoko na vratu pad prema naprijed. Lupa li torba pri hodu dijete u leđa, kupite neku primjereniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na samoj torbi nužne su i 'mačje oči' ili svjetleće trake kako bi dijete bilo uočljivo u sumrak. Ako je moguće torba bi mogla imati kotačiće tako da se djetetu koje mora duže pješačiti olakša nošenje.

Prethodni članci:

arti-201008230163006 arti-201008230469006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo