Roditelji pokrenuli peticiju / Djeca koja ne idu na vjeronauk zbog korone nemaju gdje: 'Riječ je o izravnom obliku diskriminacije'

Tijekom koronamjera dio škola od roditelja je tražio potpis da dijete koje ne ide na vjeronauk ipak ostane na tom satu

11.9.2020.
10:39
VOYO logo

Dio roditelja čija djeca ne pohađaju vjeronauk u školi pokrenuo je online peticiju kojom traže da ti učenici više ne sjede na hodnicima ili u knjižnicama, već da se problem koji je prisutan godinama pod hitno riješi.

Vidljiv je on još više ove godine - kada je djeci ograničeno kretanje zbog korona mjera, pa neki sjede i na satu iako ga nisu izabrali. Obratili su se i ministasrtvu obrazovanja, ali će rješenje morati tražiti lokalno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina osnovnoškolaca iz Bregane sluša vjeronauk kao izborni predmet. No, nemaju ga svi razredi na početku ili na kraju nastave, jer je raspored teško složiti.

Image
'DJECA HODNIKA' /

Roditelji pokrenuli peticiju i pisali ministru Fuchsu zbog vjeronauka u školama: 'Ne može tako dalje'

Image
'DJECA HODNIKA' /

Roditelji pokrenuli peticiju i pisali ministru Fuchsu zbog vjeronauka u školama: 'Ne može tako dalje'

"Zna se događati da učenici koji ne idu na vjeronauk zapravo moraju biti u nekakvim prostorima škole. Mi to osiguravamo na način da ih smještamo ili u školsku knjižnicu ili u našoj školi smo osmislili nekakve kutke za djecu, gdje mogu čitati nešto, igrati šah, društvene igre", poručio je Igor Matijašić, ravnatelj Osnovne škole Milana Langa Bregana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako učenici koji ne pohađaju vjeronauk više ne bi boravili u knjižnicama ili na hodnicima škola, roditelji iz raznih dijelova Hrvatske pokrenuli su online peticiju.

"Vrlo često ta djeca nisu pod nadzorom, a riječ je od djeci od sedam godina na dalje. To traje preko 20 godina, riječ je o izravnom obliku diskriminacije", rekla je Suzana Jašić, predstavnica roditeljske inicijative.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem je kulminirao, kaže, tijekom koronamjera kada je dio škola od roditelja tražio potpis da dijete koje ne ide na vjeronauk ipak ostane na tom satu, jer ne smije napuštati razred. Traže da se od iduće školske godine vjeronauk smjesti na početak ili kraj nastave te da se djeci u isto vrijeme ponudi izborni predmet.

"Ja to znam, to je problem slaganja satnice po školama. Nisu sve škole u istoj mogućnosti da organiziraju prvi ili zadnji sat. To se već jako dugo priča, siguran sam da oni koji to mogu posložit će, ali vidjet ćemo", izjavio je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz crkvenih krugova poručuju kako se oduvijek zalažu da se vjeronauku u osnovnim školama uvede alternativa, kako bi roditelji i njihova djeca mogli izabrati. Ravnatelj škole u Bregani smatra da bi da vjeronauk trebao imati isti status kao i svi drugi izborni predmeti, poput njemačkog ili informatike.

"To ne govorim kao ateist, nego osoba koja je vjernik i ima i pričest i firmu i povremeno odlazi u Crkvu zato što nam se događa baš zbog činjenice da nam je u satnici, a ova druga dva izborna predmeta nisu da roditelji jednostavno idu linijom manjeg otpora i ispisuju djecu sve više iz informatike i njemačkog jezika", poručio je Matijašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Online peticiju u dan i pol potpisalo je više od tri tisuće roditelja.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo