Đakić: Staziću, smijete se k'o kreten i tako izgledate

Sabor je u četvrtak počeo raspravu o Vladinu prijedlogu da se za 10 posto smanje mirovine ostvarene po posebnim propisima o mirovinskom osiguranju, ako su veće od 3500 kuna.

27.5.2010.
15:55
VOYO logo

"Smijete se k'o kreten i tako izgledate", rekao je Josip Đakić (HDZ) zastupniku Nenadu Staziću (SDP), prenosi Jutarnji list. Đakić je tako reagirao nakon što je Stazić izjavio da će HDZ-ova većina nakon izbora ostaviti zemlju s negativnom stopom rasta, kao što je to bio slučaj 1999. godine.

SDP-ovac Stazić na Đakićevu uvredu nije reagirao, ali jest predsjedavajući Vladimir Šeks. "Kolega Đakić, prevršili ste mjeru i nije u redu nazivati zastupnika Stazića kretenom. To je uvredljivo i nemojte to raditi", rekao je Šeks i Đakiću udijelio opomenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, većina saborskih klubova, osim Kluba HNS-HSU, poduprla je prijedlog Vlade da se za 10 posto smanje povlaštene mirovine. Smanjenje se neće odnositi na mirovine 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida i rudara iz ugljenokopa Tupljak, kao ni na mirovine radnika profesionalno izloženih azbestu.

Prve smanjene mirovine u kolovozu

Predloženi zakon stupio bi na snagu 1. srpnja, što znači da bi korisnici takvih mirovina prve smanjene mirovine dobili u kolovozu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar gospodarstva Đuro Popijač rekao je da se zakonom smanjuju mirovine saborskih zastupnika, bivših članova Vlade, mirovine predsjednika Republike, sudaca Ustavnoga suda i glavnoga državnog revizora.

Mirovine manje od 3500 kuna neće se smanjivati, a vodit će se računa i da nakon smanjenja mirovine ne budu manje od tog iznosa. Tako će manje mirovine od sadašnjih dobiti oko 90 tisuća korisnika, a zakon će provesti Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) bez donošenja dodatnih rješenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjenom toga zakona Vlada planira u ovogodišnjem državnom proračunu uštedjeti 250 milijuna kuna, u proračunu za 2011. godinu 610 milijuna, a 2012. 620 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo