VOZAČI, OPREZNO! / Divljač, ali i domaće životinje na autocesti: Istrčala je iz jarka i zaletjela se u motocikl. Mladić je teško ozlijeđen

Lani je bilo 144 naleta na divlje životinje, a na domaće 22. Godinu prije bilo je 189 na divlje životinje, a 24 domaće. Stručnjak savjetuje što napraviti kad se pred vozačem nađe životinja

19.8.2023.
9:45
VOYO logo

Umjesto u šumi, srne su u opasnoj prometnoj ophodnji, ali ne samo po autocestama. Kod Bjelovara je zbog jedne teško nastradao 35-godišnji motociklist. Na području ove policijske uprave zbog životinja bude 20-ak nesreća mjesečno.

"Na kolnik je iz putnog jarka istrčala srna koja se zaletjela u prednji dio motociklista. Izgubio je nadzor nad motociklistom i završio u putnom jarku", kaže policijska službenica Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske, Barbara Vukalović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I jučer su srne bile u akciji i na A1 i na A3.

"Izvanredne situacije kao što su životinje na cestama događaju se često, barem jedna dnevno. Dosta je važno dojaviti takvu informaciju jer se radi o životinjama koje dosta brzo mijenjaju smjer kretanja", ističe izvjestitelj HAK-a, Irvin Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mijenjaju smjer kretanja, gore-dolje, lijevo-desno, penju se, penju se, preskaču i uništavaju ograde.

Image
UTOPLILI GA DEKICOM /

Oni su pravi heroji! Zaprešićki vatrogasci spasili srndaća s poplavljenog područja: 'Veliki pljesak'

Image
UTOPLILI GA DEKICOM /

Oni su pravi heroji! Zaprešićki vatrogasci spasili srndaća s poplavljenog područja: 'Veliki pljesak'

"Jako je opasno, naravno, kada govorimo o autocestama zato što se radi o cestama na kojima se razvijaju velike brzine, i tu imate jako malo prostora, pri brzini od 130 do 140 kilometara na sat, da uočite životinju i da reagirate. Svako naglo kočenje je opasno", objašnjava profesor na Prometnom fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Marko Ševrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz srne, u prometu su bez prijevoznog sredstva sudjelovali i medvjedi, ali i domaće životinje poput pasa, mačaka i krava.

"Autoceste u Hrvatskoj su ograđene i postoje ti prijelazi za divljači, ali ako je ograda oštećena, divljač prolazi. Nastaje rupa i ona izlazi na autocestu", kaže glavni tajnik Hrvatskog lovačkog saveza, Hrvoje Kukaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U HAK-u kažu kako imaju organiziranu i stalnu ophodarsku službu koja tijekom dvadeset i četiri sata nekoliko puta prođe cijelu dionicu. Lani je bilo 144 naleta na divlje životinje, a na domaće 22. Godinu prije 189 na divlje životinje, a 24 domaće.

"Vrlo je teško nekog kriviti za to, postoje neka osiguranja, ali ako se dogodi stradavanje onda je vrlo teško dokazati tko je kriv i tko je odgovoran", dodaje Ševrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato oprez i ako uočite neželjenog sudionika prometa, obvezno javite policiji ili vodstvu cesta, usporite i upalite sva četiri žmigavca jer divljač divlja u svim smjerovima.

POGLEDAJTE VIDEO: Policija vas može kazniti ako imate pretrpan gepek, bacate smeće kroz prozor automobila... Ovo su lude kazne koje prijete vozačima automobila

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo