KOLUMNA PROF. DR. SRĐANA KERIMA /

Divjak kao paradigma: Zašto nemamo više takvih primjera na javnim funkcijama?

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Za sebe kaže da je "matematičarka među političarima", riječ je o ministrici znanonsti i obrazovanja Blaženki Divjak

17.7.2019.
15:15
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Pretprošlu kolumnu smo posvjetili ulozi žena u povijesti iz jednog specifičnog ugla govoreći o tzv. Prvim damama. U ovoj ćemo analizirati jedan konkretan primjer, kako jedna žena koja nema nikakvih pretenzija da bude percipirana kao "dama" izlazi iz anonimnosti, osvaja na diskretan način javnost, te dokazuje sposobnost žena da rame uz rame s muškarcima mogu vrlo uspješno izvršavati državne obaveze u jednoj izuzetno značajnoj sferi poput znanosti i obrazovanja.

Za sebe kaže da je "matematičarka među političarima". Amerikanci bi rekli da je to "understatement". Jasno, riječ je o ministrici znanonsti i obrazovanja Blaženki Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz principa neću u svojim kolumnama komentirati aktualne političare i politiku, no ovaj izuzetak činim bez ikakvih namjera ili skrivenih političkih kalkulacija. Ministrica Divjak u ovoj se kolumni našla u glavnoj ulozi kao paradigma koja prikazuje kako je moguće pristojno, korektno i kompetentno obnašati ministarsku dužnost.

Pogled prema budućnosti

Zašto je to važno? Najprije zbog toga što u svim anketama "Nitko" iz mjeseca u mjesec osvaja najviše glasova. Jasnija poruka građana o tome kako gledaju na obnašanje odgovornih dužnosti u državi nije moguća. Ako Hrvatska želi ići naprijed, u što ne sumnjam, mora biti jasno da je upravo duboka i temeljna reforma znanstvenog i obrazovnog sustava ključno pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nove generacije se moraju formirati pogledom prema budućnosti. Ministrica je u pravu kada kaže "manje detalja iz povijesti više znanja iz informatičkih i komunikacijskih tehnologija". Jer tu nije riječ o kvaliteti obrazovanja već, prije svega, o spremnosti mladih ljudi za kognitivne i kreativne poslove - profesije budućnosti.

Uvijek, čak i kada su u pitanje manje važne teme, kao sto je npr. falsificiranje diploma, Divjak ima spremnu dokumentaciju i ne podcjenujući sugovornike brani svoj stav argumentirano i dosljedno.

Kao članica Vlade ne može izbjeći medijska pitanja o svim osjetljivim temama iz domene rada svojih kolega te Kabineta u cijelini. Njeni odgovori su koncizni i toliko izbalansirano formulurani da se do sada niti jednom nije dogodilo da se otvore prostori za spekulacije povodom neke njene izjave.

Čak i kada se postavljaju delikatna pitanja kao što je tretman holokausta u udžbenicima. Svojim odgovorima ne dozvoljava da se pretjerano politiziraju ta pitanja te na taj način relativiziraju same činjenice koje su, u konačnici, jedino relevantne u ocijeni ispravnosti programa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Gospođa ministarka'

Ne tako davno napao ju je glasoviti gradonačelnik Zagreba uz podmetanje da je riječ zapravo o "gospođi ministarki....". Odgovorila je promptno i odlučno poručivši kako takvo etiketiranje shvaća kao populističko i primitivno poimanje politike, što je ne zanima. Odmah je shvatila da je to manevar skretanja pažnje s posla na ličnost, popularan sport u hrvatskom političkom životu.

Nije nasela, ali nije ostala ni dužna. Sve s mjerom i kulturno. Nastavila je s realizacijom svojih programa. To je, kako i sama naglašava, sastavni dio Vladinog programa. No, najvažnije od svega je da program rada koji je objavila i podnijela premijeru prilikom stupanja na ministarsku dužnost provodi planski, sistematično i konzistentno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njene neosporne, i u praksi sve više dokazane, stručne kvalitete su me potaknule da joj dam javnu podršku i da još jednom podvučem da je riječ o paradigmi Divjak. Ako netko traži bilo kakvu skrivenu namjeru iza ovih mojih riječi pohvale i poštivanja ministrice, otkrit ću je vrlo rado.

Stalo mi je da imamo što više takvih primjera u obnašanju javnih funkcija. Tako se jačaju institucije, vraća vjera u njih, te doprinosi ispravnom odgoju mladih generacija.

Prof. dr. Srdjan Kerim

Stavovi koji su izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora te ne odražavaju nužno stav redakcije portala Vijesti.hr 

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo