JOŠ SE NE ZNA KOLIKO / Divjak ima novosti za roditelje - morat će platiti i oštećene udžbenike i tablete

Image
Foto: Pixell

Prvoga dana nove školske godine učenike i učenice će na školskim klupama dočekati tableti

2.5.2019.
16:58
Pixell
VOYO logo

Preuzimanjem udžbenika i tableta osnovnoškolci i njihovi roditelji preuzimaju i određene obveze. Naime, dobiveni udžbenici i tableti vlasništvo su škole pa su ih učenici dužni i vratiti školi na kraju školske godine, i to neoštećene. U suprotnom, udžbenike kupljene na trošak državnog proračuna morat će na kraju školske godine platiti.

Iako se već sada zna da će trošak za oštećene udžbenike koji se ne mogu u idućoj godini proslijediti novim generacijama iznositi 50 posto kataloške cijene, iznos koji bi mogao roditelje dočekati za oštećene tablete, za učenike od 5. do 8. razreda koji će ih koristiti u svakodnevnoj nastavi, još nije definiran, piše Večernji list

Ministarstvo obrazovanja sastavilo je naputak o korištenju udžbenika, a onaj o korištenju tableta tek se treba definirati, poručio je Marko Košiček, glavni savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak. Evidenciju o oštećenim udžbenicima morat će voditi škola, a na ravnateljima je da odrede tko će i kako u svakoj pojedinačnoj školi kontrolirati udžbenike.

Svaka škola pojedinačno na kraju školske godine zbrojit će oštećene udžbenike, a novac koji dobiju od roditelja čija su djeca oštetila ili izgubila sredstvo za praćenje nastave škole će koristiti, kažu u Ministarstvu obrazovanja, za dokup udžbenika ili će novac uplatiti državi. Također, roditelji moraju voditi računa i o digitalnim sadržajima zbog koji su udžbenici tanji za 30 posto od dosadašnjih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo