suradnja s gradskim prijevozom / Divan projekt Grada Rijeke: Prvi u Hrvatskoj organiziraju besplatan prijevoz za onkološke pacijente

Image

Prema podatcima Klinike za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka, na dan po smjeni na onkološku terapiju dolazi između 55 i 60 pacijenata s područja Rijeke. Prijevoz od kuće na terapiju i natrag nepremostiv problem za neke pacijente pa oni zbog toga odustaju od terapije, koja je ionako vrlo zahtjevna

6.5.2023.
14:24
VOYO logo

Grad Rijeka prvi je grad u Hrvatskoj koji je u suradnji s gradskim prijevoznikom Autotrolejom i riječkim Kliničkim bolničkim centrom (KBC) pokrenuo uslugu besplatnog prijevoza onkoloških bolesnika.

U prvoj fazi pilot-projekta besplatan prijevoz početkom travnja omogućen je onkološkim bolesnicima koji su dolazili na terapiju u Dnevnu bolnicu Klinike za radioterapiju I onkologiju riječkoga KBC-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 2. svibnja besplatan prijevoz osiguran je za pacijente na radioterapiji, tj. zračenju.

Kako je za Hinu istaknuo zamjenik riječkoga gradonačelnika Goran Palčevski, u Gradu Rijeci postali su svjesni da pacijenti koji dolaze na onkološku terapiju i radioterapiju u sklopu liječenja i dijagnostike imaju velike probleme vezane uz prijevoz i parkiranje. S druge strane, dodao je, željeli su smanjiti priljev vozila u krug KBC-a jer je ionako promet unutar bolnice otežan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
poziv za sve /

KBC Rijeka poslao hitan apel darivateljima krvi: Nedostaju zalihe svih krvnih grupa

Image
poziv za sve /

KBC Rijeka poslao hitan apel darivateljima krvi: Nedostaju zalihe svih krvnih grupa

Istaknuo je da je taj projekt primjer dobre suradnje političkih stranaka jer je inicijativa pokrenuta na jednom od razgovora s političkom platformom Možemo!

"Uvidjeli smo da postoji potreba za prijevozom pacijenata s Klinike za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka. Kako je Komunalno društvo Autotrolej već angažirano na prijevozu osoba s invaliditetom, odlučili smo proširiti suradnju s njima na prijevozu pacijenata za kemoterapiju prijepodne, u prvoj fazi", rekao je Palčevski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svibnju je usluga proširena na pacijente na radioterapiji, a u lipnju se planira uključiti i pacijente Dnevne bolnice za hematologiju i onkologiju pri Klinici za internu medicinu te osigurati prijevoz od 8 do 20 sati, dodao je.  

Organizacijski i logistički je postupak zahtjevan zbog različitog trajanja terapija i oporavka pacijenata te nužnosti prijevoza u različite dijelove grada, no sustav djeluje sve bolje, rekao je Palčevski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijevoz kombijem i osobnim automobilom, prijava 24 sata prije 

Goran Palčevski istaknuo je na aktualnom satu posljednje sjednice riječkoga Gradskog vijeća, odgovarajući na pitanje o tijeku toga pilot-projekta, kako je ponosan što je Grad Rijeka prvi u Hrvatskoj uveo takvu uslugu. U prvoj fazi prevezeno je dvadesetak pacijenata, a za prvi tjedan svibnja već je predbilježeno osmero pacijenata za radioterapiju u sklopu širenja projekta, rekao je, dodajući kako uvijek na početku bude manje prijava, ali očekuju veći interes tijekom provedbe pilot-projekta.

Prema podatcima Klinike za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka, na dan po smjeni na onkološku terapiju dolazi između 55 i 60 pacijenata s područja Rijeke. Palčevski je tijekom predstavljanja toga pilot-projekta istaknuo da je prijevoz od kuće na terapiju i natrag nepremostiv problem za neke pacijente pa oni zbog toga odustaju od terapije, koja je ionako vrlo zahtjevna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pacijenti se za besplatni prijevoz naručuju preko koordinatora za naručivanje te klinike, a preporučuje se da se prijave 24 sata prije. Autotrolej zasad prevozi pacijente vrlo udobnim kombijem i osobnim automobilom.

Grad Rijeka osigurao je za taj projekt preko Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb u gradskom proračunu za 2023. godinu 65 tisuća eura. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klinički bolnički centar Rijeka, odgovarajući na pitanje o ocjeni dosadašnje provedbe projekta, ističe da potiče svaku aktivnost i udruga i šire regionalne zajednice u svim aspektima poboljšanja kvalitete života svojih pacijenata. "Tako je i s projektom organiziranog besplatnog prijevoza pacijenata na liječenje. Zadovoljni smo kako su se do sada provodili takvi projekti i otvoreni smo inicijativama te širenju suradnje sa svim partnerima koji se kao nositelji realizacije angažiraju na spomenutim, ali i drugim projektima", zaključuje riječki KBC.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo