Dirne li netko u vodu, neće se dobro provesti!

Iako kod nas nema naznaka privatizacije voda, mnogi prebacivanje lokalnih vodovoda u ruke Hrvatskih voda iščitavaju upravo kao utiranje puta takvom scenariju.

11.12.2013.
10:53
VOYO logo

Odluku države da prebaci lokalne vodovode u ruke Hrvatskih voda iščitavaju upravo kao utiranje puta prema privatizaciji.

Pitka voda je javno dobro i takva treba ostati zauvijek. Ova konstatacija jedna je od rijetkih, možda i jedina, koja uspijeva ujediniti zelene aktiviste, lijeve udruge civilnog sektora i desnici naklonjenu Katoličku crkvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina najavio je gašenje većine komunalnih poduzeća koja se bave vodoopskrbom i odvodnjom, javlja HRT.

Na negativne reakcije javnosti odmah je odgovorio premijer Zoran Milanović, koji tvrdi da privatizacija ne dolazi u obzir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je u samom europskom vrhu po zalihama pitke vode, a svim vodnim resursima upravljaju Hrvatske vode. Predsjednik Euromediteranskog foruma i nekadašnji saborski zastupnik Tonči Tadić upozorava da tu činjenicu prečesto uzimamo zdravo za gotovo. Tadić je upozorio i na rast hrvatskog deficita, te na sve manje državne imovine čijom bi se prodajom ili privatizacijom mogle krpati proračunske rupe.

Dirne li netko u vodu i pokuša liberalizirati njezino korištenje ili distribuciju, kazao je, neće se dobro provesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neizvjesna budućnost

No opasnost od skupe i građanima nedostupne vode ne prijeti samo od klasične prodaje vodnih izvora. U Hrvatskoj, srećom, distribuciju i dalje vode komunalne tvrtke, a ne privatnici. U tom scenariju teško bi bilo održati sadašnje cijene kubika.

Građani i civilne udruge trebaju imati širom otvorene oči kad je voda u pitanju, poručio je antikorupcijski ekspert Zorislav Antun Petrović. Što točno plaćamo i kako se formira cijena vode – ni danas često ne znamo. Što nam budućnost donosi, teško je predvidjeti, pogotovo kad se zna da je kao rješenje za prezaduženost nekim državama EU ponuđeno upravo u obliku prodaje i privatizacije vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pišite nam.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo