GRAD OPET DIŠE / Direktov vodič kroz novo normalno: Kako se ponašati u zlatarnici, knjižari, muzeju, dućanu...

Kabine su zatvorene što je najveći problem za nas žene, kazala je voditeljica blagajni u trgovini sportskom opremom

27.4.2020.
22:18
VOYO logo

Vratio se normalan život i otvoreni su dućani. Ilicom hodaju maskirani ljudi, Ilicom se opet šopingira. Ne kao prije, ali najpoznatija zagrebačka ulica opet diše.

"Previše ljudi, nije još uvijek vrijeme za opuštanje", kazala je Magdalena dok drugi komentiraju da je grad još uvijek polupust. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opuštanja nema kod trgovaca, a ni kod zlatara Gjona Gjonia. Upozorenja i mjere je jako ozbiljno shvatio. Osim zlata kod njega vas čeka oprema zlata vrijedna: rukavice, maske, dezinficijensi i viziri.

"Valjda ćemo i ovo preživjeti"

Samo što stranki nema, jer nema krštenja, pričesti ni svadbi. Gospodin Gjoni spreman je za dezinfekciju svega što kupci dotaknu. "Mi smo stari obrtnici 50 godina. Sve smo pripremili, no nema mušterija. Ali, valjda ćemo i ovo preživjeti", kaže zlatar Gjon Gjoni

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio trgovina je što zbog korone što zbog potresa još uvijek zatvoren. Iz trgovina odlazimo u muzej i to Muzej Iluzija. Proteklih dana, tjedna i mjeseci život nam se okrenuo naopako. Naši životi promijenili su se za 180 stupnjeva i ništa više nije bilo isto. Danas se vraća život. 

Iako se čini kao iluzija ovo je stvarnost. U jednom od najpopularnijih muzeja danas je bilo samo 10-ak posjetitelja. Pravila kažu da ih istovremeno može biti 15. "Sve su u 10 dezinficirali. Bile su preporuke da se eksponati ne diraju. Mi to ne možemo pa nakon svakog posjetitelja sve dezinficiramo", kazala je voditeljica Muzeja iluzija Petra Dolovčak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedva sam čekao tu doći da se otvori i da se malo prošetam, dosadilo mi je biti doma", kazao je posjetitelj Muzeja iluzija Oskar. 

"Smijete dirati knjigu, ali..."

Na svoje su danas osim šopingholičara došli i ljubitelji dobre knjige. Otvorene su i knjižnice i knjižare. Preporuka je da se što manje knjiga dira jer se trude čak i njih dezinficirati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smijete dirati knjigu samo smo mi zamolili kupce da knjige koje su dirali odlože i onda mi lagano to prijeđemo dezinficijensom da dodatno zaštitimo", kazao je suvlasnik knjižarskog lanca Matija Fojs. Za kupcima dezinficiraju doslovno sve. Gužvi i redova ispred knjižare nema. 

"Kabine su zatvorene"

No, stotine ljudi danas su u redu čekale otvorenje trgovine s namještajem. "Bilo je važno jer smo nakon potresa imali velike radove pa je sad prilika", kazao je Ivan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isti prizori popodne su nas dočekali i u trgovini sportskom opremom i odjećom. Redovi i gužva. Svi su se bacili u sport i rekreaciju. Najveća promjena u ovim trgovinama su kabine.

"Kabine su zatvorene što je najveći problem za nas žene koje žele to isprobati. I na blagajni se sve promijenilo. Imamo označene linije, a naši zaposlenici svu zaštitnu opremu", kazala je voditeljica blagajni u trgovini sportskom opremom Nikolina Lenard

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebom voze i autobusi

Nedostaje li vam šoping, muzej, ili knjižara osim biciklom ili osobnim autom od danas možete i autobusom. Zagrebom vozi njih 130, ali nedjeljnim voznim redom. Da je OK znat ćemo tek kada na Ilici vidimo tramvaje koji zbog posljedica potresa u centru grada još ne voze. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo