Hrvoje Krhen / Direktor LNG Hrvatska za RTL o ekološkim problemima: 'Tehnologija je po najvišim standardima industrije, apsolutno je sigurna'

SDP-ova načelnica poručuje da je projekt LNG terminala u Omišlju štetan

29.1.2021.
19:22
VOYO logo

LNG terminal na Krku i svečano je pušten u rad. Jedan od strateški najvažnijih energetskih projekata vrijedan je 234 milijuna eura, a simbolički ga je otvorio premijer Plenković.

LNG terminal preko specijalnih brodova prima plin u smrznutom tekućem obliku te ga zagrijavanjem pretvara u plin i dalje transportira do kupaca. Projekt je s nešto više od 100 milijuna eura sufinancirala Europska unija, a ostatak je platila Hrvatska. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt LNG terminala u Omišlju je štetan, rezolutna je načelnica iz redova SDP-a Mirela Ahmetović koju najviše muči ekološki aspekt cijele priče. 

"Ovaj LNG projekt niti je usklađen sa zakonskim propisima, u pogledu prostornih planova i općine Omišalj i PGŽ, štetan je i s aspekta okoliša, ali i sa ekonomskog aspekta. Ono najbitnije je da ne poštuje volju stanovnika", poručila je Ahmetović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Neće zagađivati okoliš /

VIDEO Premijer Andrej Plenković pustio u pogon LNG terminal i spojni plinovod Zlobin-Omišalj

Image
Neće zagađivati okoliš /

VIDEO Premijer Andrej Plenković pustio u pogon LNG terminal i spojni plinovod Zlobin-Omišalj

Hrvoje Krhen, direktor LNG Hrvatska, ima drugu priču.

"Konverzija ovog broda provedena je pod najvišim standardima industrije. Mi u procesu uplinjavanja koristimo samo temperaturu mora kako bi prenijeli tu toplinu na međufluid glikol putem kojeg prenosimo temperaturu na ukapljeni prirodni plin te ga pretvaramo iz tekućeg u plinovito stanje. Tehnologija na ovom brodu je po najvišim standardima industrije, apsolutno je sigurna i općenito u ovoj industriji nisu zabilježeni ekološki akcidenti", izjavio je Krhen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnio je i što točno znači plinska energetska neovisnost.

"Pružamo s ovom infrastrukturom mogućnost dobave prirodnog plina iz raznih izvora i pružamo fleksibilnost i stabilnost opskrbe te likvidnost na tržištu. Plin može doći na ovaj terminal iz svih dijelova svijeta", rekao je Krhen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo