DIREKTOR ČISTOĆE POJASNIO ŠTO SE MIJENJA S 1. VELJAČE: / 'Odvoz će biti ćešći, pratit ćemo tko ne odvaja otpad, imat ćemo kamere'

Image
Foto: Screenshot: RTL

'Svi će dobiti izjave i nadamo se da će se stanari dogovoriti na osnovi broja stanara. Ako se ne uspiju dogovoriti, onda ćemo mi na osnovu stambenih jedinica imati udjele u svojim spremnicima'

23.1.2020.
20:38
Screenshot: RTL
VOYO logo

Za desetak dana u Zagrebu na snagu stupa nova, viša cijena odvoza otpada, iako građani svakodnevno gledaju pretrpani kontejnere, razbacano smeće i neredovit odvoz otpada. Grad uvjerava kako će nova odluka donijeti poboljšanje stanja, no tvrde i da je velika odgovornost na samim građanima.

Reporterka RTL-a razgovarala je s prvim čovjekom zagrebačke Čistoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od 1. veljače će biti učestaliji odvoz svih frakcija na području Grada, plastike, papira koji su do sada išli svaka dva tjedna, ići će svaki tjedan. Ako dolaze do pretrpanih spremnika, nek građani zatraže još jedan, na to imaju pravo. Ne bih preporučio da se hrana ostavlja izvan spremnika jer se onda pojavljuju glodavci, a navečer i vrane. Ako primjete glodavce, neka zovu deratizaciju", kazao je direktor zagrebačke Čistoće Jure Leko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savjetovao je građanima da eventualne probleme prijave mjesnom odboru ili nadležnim organima, a objasnio je i kako će se regulirati cijena otpada od 1. veljače.

Najbolje bi bilo kad bi se stanari dogovorili

"Svi će dobiti izjave i nadamo se da će se stanari dogovoriti na osnovi broja stanara. Ako se ne uspiju dogovoriti, onda ćemo mi na osnovu stambenih jedinica imati udjele u svojim spremnicima. Apeliramo na građane da odvajaju otpad, od nove godine primjećujemo enormni rast izdvajanja, reciklaže te se na tome zahvaljujem. Ako se tako nastavi, ne bi trebalo biti nikakvih problema pogotovo sad kad ćemo imati učestalije odvoze", kazao je Leko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kako će se riješiti problem onečišćenja na javnim površinama, odgovorio je: "Stavljaju se kamere, moramo pratiti, na javnim prostorima gdje imamo uralgične točke. Pratit ćemo tko onečišćuje. Protekli vikend smo obavili čišćenje 732 zelenih otoka, uključili enorman broj mehanizacije posebno za karton, plastiku i papir, tekstil i naknadno glomazni otpad. To su enormni troškovi. Molim građane da koriste naša reciklažna dvorišta", zaključio je Leko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo