OBJAVLJENI ZABRINJAVAJUĆI PODACI O ZAGAĐENOSTI ZRAKA: / 'Dok je Splitom bjesnio požar prekoračenje je bilo čak 50 posto'

Image
Foto: PIXSELL / N1
19.7.2017.
12:13
PIXSELL / N1
VOYO logo

"Jutros kada sam otvorio portale, zapitao sam se jesam li ja na krivom mjestu, ili su oni bili na krivom mjestu. Nigdje ne gori i nigdje nema vatre. Bila je kritična jedino noć kad je bio požar. Vatra nas je gotovo pregazila, jedva smo spasili živu glavu", prenosi N1 izjavu direktora splitskog komunalnog poduzeća.

Image
UGLEDNI STRUČNJAK UPOZORAVA: /

'Dim s Karepovca je toksičan, ako se smeće zapali, nad Splitom će se nadviti kancerogeni oblak'

Image
UGLEDNI STRUČNJAK UPOZORAVA: /

'Dim s Karepovca je toksičan, ako se smeće zapali, nad Splitom će se nadviti kancerogeni oblak'

Danima će Splićani osjećati miris paleži

Dodao je da su djelatnici Čistoće odmah nakon požara prionuli sanaciji terena na Karepovcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vatra je 30-40 metara probila smeće, tada smo hitno intervenirali. Kamioni Županijskih cesta su do 5 sati dovozili zemlju, radili su bageri. Ovi ljudi iza mene su to radili, iza 5 sati više nije bilo ni vatre ni dima. Nakon te prve noći nikakvog plamena više nije bilo. Kako što možete vidjeti, smeće se sada nesmetano dovozi. Mislim da nitko nije osjetio posljedicu tog požara", rekao je Delić.

O širenju neugodnog mirisa, na koji se žale Splićani, Delić je kazao da se s Karepovca može osjetiti samo miris paleži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam stručnjak za plinove, mogu govoriti samo o održavanju. Osjeća se i sada miris paleži. To će se osjećati danima, ali ovdje se ne osjeća nikakav drugi miris", izjavio je Delić naglasivši da na odlagalištu nije gorio nikakav opasni otpad.

Onečišćenje zraka bilo je prekoračeno za 50 posto

Prema današnjem priopćenju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZJZ) Splitsko-dalmatinske županije, u protekla 24 sata koncentracije praćenih plinova na mjernim postajama na Karepovcu, Splitu, Solinu i Kaštelima, ni u jednom trenutku nisu prelazile dopuštene granične vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razloga za uznemirenost građana nema - poručuju iz NZJZ-a - no preporuke upućene građanima i dalje ostaju na snazi zbog još uvijek prisutnog dima u zraku koji se širi s opožarenih područja.

"Sam dim, kao i neugodan miris koji se osjeti u zraku, ne predstavlja neposrednu opasnost za zdravlje ljudi, ali može izazvati iritaciju dišnih puteva kao i peckanje u očima. Stoga se i nadalje preporučuje građanima da zatvaraju prozore i vrata, klimatiziraju prostore u kojima borave, posebice ako se radi o kroničnim plućnim i srčanim bolesnicima i maloj djeci. U slučaju nužnog izlaska na otvoreni prostor preporučuje se usta i nos prekriti maskom ili laganom pamučnom tkaninom, a na oči staviti sunčane naočale", poručuju iz NZJZ Splitsko-dalmatinske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije je Jasna Ninčević iz NZJZ-a iznijela zabrinjavajući podatak za ponedjeljak, kada je dijelovima Splita i okolicom bjesnio strašan požar.

"Od 19.30 do 22.30 u ponedjeljak imali smo prekoračenje onečišćenja zraka za 50 posto, i to dok je gorjelo na Karepovcu. Sada je zrak u Splitu dobre kvalitete. Na mjernoj postaji Karepovac vrijednosti sumporovodika H2S su uobičajene, te su niže od graničnih vrijednosti", kazala je Ninčević naglasivši da u zraku sada nema toksičnih plinova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo