DIREKTOR APIS-A OTKRIO KAKO ĆE FUNKCIONIRATI APLIKACIJA ZA PRAĆENJE: / 'Radi se o korištenju bluetooth tehnologije'

Image
Foto: Screenshot: RTL

Ako se netko od korisnika aplikacije razboli, isključivo uz njegovo odobrenje će sve njegove kontakte obavijestiti da su bili u kontaktu s takvom osobom

13.5.2020.
19:27
Screenshot: RTL
VOYO logo

Saša Bilić iz APIS IT-a objasnio je kako će raditi aplikacija za praćenje građana. On kaže kako APIS već neko vrijeme radi na ideji aplikacije, no sučelje koje bi mogli pokazati još nemaju.

Postupno ukidanje ograničenja za putovanja između zemalja članica EU koje imaju sličnu epidemiološku situaciju prijedlo je EU Komisije koja pokušava spasiti gospodarstvo i turizam nakon što ga je poharao koronavirus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putovanje će se morati odvijati uz stroge preporuke i pravila, a kako bi se spriječilo razbuktavanje pandemije, radi se na ideji praćenja građana koji se nalaze u samoizolaciji. Premijer Andrej Plenković potvrdio je da Hrvatska već tjednima radi na aplikaciji za praćenje kontakata novozaraženih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bit će dobrovoljna

Reporter RTL-a Danas Boris Mišević bio je u APIS-u gdje je razgovarao s predsjednikom Uprave Sašom Bilićem.

"APIS IT već neko vrijeme radi na ideji aplikacije. Još uvijek nemamo sučelje koje bi mogli pokazati. Radi se o korištenju bluetooth tehnologije. Aplikacija služi da bi se identificirao kontakt i dobrovoljna je", rekao je Bilić te dodao: "Važno za napomenuti je da ako se netko od korisnika aplikacije razboli, isključivo uz njegovo odobrenje će sve njegove kontakte obavijestiti da su bili u kontaktu s takvom osobom. Neće znati s kim ni kada se to dogodilo", naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aplikacija bi trebala biti upotrebljiva na prostoru cijele EU. "Jedan od razloga je što vam ne možemo ništa pokazati da Android i IOS takav servis puste. Kompaktibilnost je itekako moguća", rekao je Bilić.

Situaciju oko koronavirusa iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo