Nema ih samo u Istri /

Direkt u tartufopolju: Naša reporterka u Turopolju u par minuta pronašla tartufe

Lov na tartufe nije baš brza i laka zarada

3.6.2020.
22:53
VOYO logo

Možda niste znali, ali nije Istra jedini dio Hrvatske u kojem ima tartufa. Skupocjene gljive kriju se i po šumama u Turopolju, pa smo krenuli u potragu, zajedno s jednim lovcem i dva iskusna psa. I nije dugo trajalo. Da nađemo tartufe trebalo nam je nekoliko minuta. 

U lov krenuli smo s tartufarom Marijom Kolićem, La Korom i Lili. I ne, nismo bili u Istri nego u turopolju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brzo smo se uvjerili da tartufi u turopoljskim šumama nisu izmišljotina. Ovdje ih ima za izvoz.

"U Istri imate istarski ljetni i istarski zimski taruf. Znači radi se o vrsti, a ne regiji. Nema razlike ni u okusu, ni u mirisu ni izgledu nema razlike", rekao je tartufar i ugajivač šasa Mario Kolić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U šumi gdje smo bili ima 15 novih vrsta tartufa i oko 5 tartufara s ovog područja, a možda dobiju i šestog igrača.

Image
na graničnom prijelazu /

Bivšem gradonačelniku Iloka u rezervnom kotaču pronašli 20 kila tartufa: 'Nisam kriv. Naime...'

Image
na graničnom prijelazu /

Bivšem gradonačelniku Iloka u rezervnom kotaču pronašli 20 kila tartufa: 'Nisam kriv. Naime...'

Tartufi iz Turopolja putuju i prodaju se čak i u Istri. Iskusni tartufari od lova mogu živjeti. 

"Pa kad je dobra sezona 250 grama. Sve se proda. Cijena je oko 2000 kuna za kilogram", rekao je Mario.

Lov na tartufe nije baš brza i laka zarada

Od crnoga turopoljskog tartufa Turistička zajednica Zagrebačke županije želi stvoriti novi brend i privući što više turista. U lov za sada uglavnom dolaze zagrepčani. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da isprva mi nitko nije vjerovao kada smo pokrenuli tu priču. Odlučili smo lijepo pokrenuti aktivnosti jednodnevnih izleta u turopolju u lovu na tartufe zahvaljujući Mariju", rekla je direktorica Turističke zajednice Ivana Alilović.

Napravili su cijeli meni: predjelo, glavno jelo i desert, koje nude u lokalnim restoranima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što nudimo novo je da gosti mogu doći i sami ribati tartuf. Mi nudimo taj crni oni mogu sami naribati koliko hoće, ono što ostane mogu uzeti sa sobom", rekao je vlasnik restorana Bruno Ceronja.

Lov na tartufe nije baš brza i laka zarada. Mario kaže, ponekad je to prava lutrija pa ponekad čak i pravi tartufari četiri sata ne pronađu ništa. No ova šuma nas je ugodno iznenadila i iz nje smo izašli s tri brzinski pronađena tartufa. Turopolje je opravdalo novi nadimak tartufopolja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo