samo tradicionalno / Direkt u Đurđevcu, gradu koji je zabranio cajke na Picokijadu. Ponovno dolazi prijetnja s istoka?

Ništa od istočnjačkog melosa... A što kažu građani?

21.6.2022.
22:57
VOYO logo

Cajke su zabranjene! Idući vikend u centru Đurđevca ne smiju se puštati narodnjaci. Jer, održava se Picokijada. Prije 470 godina hrabri Đurđevčani borili su se protiv Turaka. Uprizorenje ove bitke svake godine se može vidjeti na Picokijadi.

Ali ove godine ponovno dolazi prijetnja s istoka - u vidu turbofolka, iliti "cajki."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ceca, Miroslav Ilić, Milica Pavlović, Tea Tairović… Njihova je glazba za vikend - zabranjena. Protiv cajki je i čovjek koji na Picokijadi igra glavnu ulogu - lansira pijetla.

"Stvar je ljudskog ukusa, ali što se mene tiče, ja već 40 godina govorim da ja na picokijadi i na takvim manifestacijama ne bi sviral niš drugo, jer ako sam u Podravini, sviral bi podravsku glazbu, ako sam u Zagorju zagorsku, ako sam u Međimurju međimursku, a Dalmatinci iovak ionak sviraju svoje", objašnjava predsjednik udruge Sveti Juraj Đurđevac, Željko Kožarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
vikend zabrana /

Gradske vlasti Đurđevca zabranile cajke u gradu: 'Može se izvoditi samo primjerena glazba'

Image
vikend zabrana /

Gradske vlasti Đurđevca zabranile cajke u gradu: 'Može se izvoditi samo primjerena glazba'

Istočnjački melos nije dozvoljen u kafićima u centru grada, koji iznimno smiju raditi od 0 do 24. Vlasnici kafića priznaju da im to ne odgovara, jer ljudi u Đurđevcu - vole cajke.

"Nama to baš ne pogoduje radi toga jer su moji gosti naučeni slušati takvu glazbu, ali s obzirom da je takva uredba donesena mi ju moramo ispoštivati", kazuje Vlasta Horvat, vlasnica kafića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što misle o tome da pobjedu nad Turcima neće moći slaviti uz taktove Milice Pavlović ili MC Stojana - pitali smo i Đurđevčane. "Sve, samo cajke ne!", kazao je jedan građanin. "Svi imamo pravo slušati kaj god hoćemo, al opet, ovo je kulturna manifestacija…", govori druga građanka.

"Ja ne slušam cajke, ja samo svoju ženu slušam", šali se treći. Mnogo je i onih kojima cajke odgovaraju i nemaju ništa protiv njih. Ipak, regionalni turbofolk hitovi neće se moći čuti u Starogradskoj ulici, niti na trgu Svetog Jurja u Đurđevcu. Grad je odlučio - puštat će se samo tradicionalna i zabavna glazba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, pitanje je - kakva je to uopće tradicionalna glazba? To smo pitali našeg kapetana koji inače i piše pjesme.

"Svi koji su odlazili nekad u vojsku, odlazili su sa pjesmom Podravino moja mila moj premili rodni kraj, ja iz tebe odlazim i više se ne vraćam. Imate pjesmu Potočić maleni koji je dubrovačka pjesma ali smo je mi Podravci prisvojili, pa imate Na malenom brijegu koju je Blaž Leger i Ružica Šimunović otpjevali", kazuje Kožarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz grada, koji je narodnjake zabranio, za snimanje nisu bili raspoloženi. Ali mogu biti zadovoljni. Jer nikad se o Picokijadi u medijima nije pričalo i pisalo više nego danas.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo