SUMMIT U BLEDU / Diplomatski susret za pamćenje: Dačić ismijao Sloveniju i Uniju, Erjavec dobio titulu bezobraznog diplomata

'Nastupa bezobrazno i agresivno' - bila je iskrena ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović burić govoreći o susretu sa slovenskim kolegom Karlom Erjavecom na summitu u Bledu

6.9.2017.
18:46
VOYO logo

Protekla su dva dana sjedili za istim stolom, ali razgovarali baš i nisu. Nakon teških optužbi slovenskog ministra vanjskih poslova Erjavca na račun Hrvatske - ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić više nije se mogla suzdržati.  

“Nažalost ministar vanjskih poslova nije među najotvorenijim osobama s kojima razgovaramo. On osobno apsolutno nije za dijalog, to je njegov stav. Mislim da to sada treba reći, Erjavec nastupa agresivno i bezobrazno i prelazi sve granice", tvrdi Pejčinović Burić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A sve zbog graničnog spora dviju zemalja. Arbitražu u Savudrijskoj vali Erjavec je shvatio vrlo osobno. I hrvatsko odbijanje da arbitražu prizna  i provodi jako ga ljuti. "Moram reći da ne razumijem da članica Europske unije, Hrvatska, ne poštuje međunarodno pravo i odluke suda. To je za mene skandalozno. Nadam se da će Hrvatska shvatiti da je potrebno poštivati međunarodno pravo", izjavio je Erjavec. 

"Pitanje poštovanja međunarodnog prava  je jedno od najvažnijih pitanja za RH, držimo da upravo se Slovenija nije držala međunarodnog prava kada je kompromitirala proces unutar arbitražnog potupka", tvrdi Pejčinović Burić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još ranije Erjavec je savjetovao premijeru Ceraru da ne ide na zagrebački sastanak s Plenkovićem koji bi trebao biti u rujnu. Smatra da bi ga hrvatski premijer mogao prevesti žednog preko vode.

A danas iz Ljubljane najava da neće podržati ulazak Hrvatske u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj. No, dok Erjavec od dijaloga bježi, ne bježi i od hrvatskog tla jer se godinama odmara u obiteljskoj kući u Istri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A na bledskom Forumu bio je i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, gostujući na panelu o Zapadnom Balkanu i perspektivama za članstvo. Za razliku od uvijek ozbiljnog Erjavca, Dačić je poznat kao veseljak, internet je prepun njegovih performansa netipičnih za političare, pri čemu je u više navrata pokazao kako voli i zapjevati.

I na Bledu je bio itekako raspoložen za šalu, pa je tako rekao kako se nada da će Srbija ući u Europsku uniju prije nego što se raspadne, a komentirao je i uvjete koji su dočekali sudionike Foruma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike