Ukupno 2456 kandidata na 177 lista / DIP: postotak žena u odnosu na prošlu godinu pao, počinje i kampanja za prijevremene izbore

I prije početka službene kampanje pridobivaju se birači. Od utorka se pojavljivanje političara dodatno intenzivira jer kreće prava borba za glasove

15.8.2016.
19:07
VOYO logo

Državno izborno povjerenstvo objavilo je rezultate provjere izbornih lista.

Točnije, objavljuju sve pravovaljano predložene kandidacijske liste, odnosno kandidature kao i zbirne liste svih pravovaljano predloženih kandidacijskih lista u I. do XI. izbornoj jedinici i liste kandidata u XII. izbornoj jedinici za izbor zastupnika u Hrvatski sabor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njih je više nego na prošlim, redovnim parlamentarnim izborima, kada je bilo 166 lista.

Ukupno 177, od čega 174 stranačke, a ostale su predložile grupe birača. Sada imamo dvije neovisne liste više, kazao je predsjednik DIP-a, Branko Hrvatin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

(Jurica Galoic/PIXSELL)

"Bit će to glasački listić većega formata, ali ništa veći od onoga prošle godine", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijavljeno je 29 kandidata za 12. izbornu jedinicu, od čega će biti 7 kandidata za srpsku nacionalnu manjinu, dok ostale imaju po dva ili jednog kandidata.

Što se tiče spolne pripadnosti - 41,1 posto je bilo na listama 2015., sada je taj udio pao 39,74 posto", kazao je Hrvatin, dodajući da se nije poštovao zakon koji propisuje da na svim listama ima barem 40 posto žena. Točnije, od 2456 kandidata 1480 je muškaraca, a 976 žena. Ipak te su liste prihvaćene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sjećate se priopćenja DIP-a kojim smo upozorili na zakonsku obvezu i našu dužnost da obavijestimo nadležna tijela o tome", kazao je Hrvatin također. Imamo i jedan od najvećih prosjeka po godinama, naveo je Hrvatin.

Moguće je podnijeti prigovor na liste u idućih 48 sati, počevši od 17 sati u ponedjeljak. Odustanak jednog ili više kandidata s liste nije dopušten. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada počinje izborna promidžba. Imenovano je Etičko povjerenstvo", kazao je Hrvatin, dodajući da će promidžba trajati do 9. rujna u ponoć, nakon čega počinje izborna šutnja.

"Pored računa koje svaka stranka mora imati za svoje redovno poslovanje, one moraju sada imati i poseban račun za financiranje izborne promidžbe", naveo je dodajući da svi prihodi i donacije, ali i troškovi kampanje moraju ići preko tog računa, te da će po završetku stranke objaviti na svojim stranicama izvješća, koja će na svojim stranicama objediniti DIP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Donacije se mogu prikupljati do početka izborne šutnje", naveo je dodajući da fizičke osobe mogu dati maksimalno 30 tisuća kuna unutar godine dana.

Počinje kampanja za prijevremene parlamentarne izbore

I prije početka službene kampanje pridobivaju se birači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od utorka se pojavljivanje političara dodatno intenzivira jer kreće prava borba za glasove.

Gotovo mjesec dana, od 16. kolovoza pa sve do 9. rujna u ponoć - kada nastupa izborna šutnja - trajat će kampanja od koje svi imaju ista očekivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vodit ćemo konstruktivnu kampanju sa vrlo kvalitetnim listama, sa programom tako da očekujemo uspjeh i pobjedu HDZ-a na ovim izborima", kazao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

HDZ u kampanju kreće sutra iz Starog Grada na Hvaru, a u srijedu će u Zagrebu predstaviti izborni program.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narodna koalicija sutra je u Varaždinu, ali skupove su već odavno počeli održavati.

"SDP je na svojevrstan način sa kampanjom već počeo, a počeli smo zato što smatramo da će ovaj put najvažnije i ono što će biti u fokusu birača biti programi. Uz sve to ostaje i naša obveza da biračima ukažemo na propuste i promašaje i sve ono što se događalo za vrijeme ovog MOST-ovog HDZ-ovog eksperimenta", izjavio je član Predsjedništva SDP-a Peđa Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se tek početkom službene kampanje može krenuti s oglašavanjem, društvene mreže već su prepune izbornih poruka, a Milan Bandić već neko vrijeme ima i jumbo plakate na ulicama.

MOST će sutra skup imati u Osijeku, a i oni su već odavno krenuli u kampanju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Krećemo sa sve četiri strane, idemo od grada do grada, od općine do općine, od sela do sela, da čujemo ljude, da vidimo, što očekuju od nas", kazao je Miro Bulj, član Nacionalnog vijeća MOST-a.

I koalicija okupljena oko ŽIVOG ZIDA kreće u borbu za birače, ali i otvoreno kažu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujemo podmetanja i prljavu kampanju, vidite već što se tiće našeg ekonomskog programa. Mi smo se zaista pripremili, ono što je naš najveći adut jest ova kombinacija stranaka i ljudi koji se nisu potrošili", kaže Ivan Lovrinović, predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku.

Ukupno 2456 kandidata na 177 lista krenulo je u borbu za naklonost birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo