Belje naraslo 145 posto /

Dionice Agrokora se oporavile - Ivica Todorić i danas prijeti: kako je moguće da lice s tjeralice podnosi kaznene prijave?

Dok istraga protiv Ivice Todorića i ostalih u aferi Agrokor još nije pravomoćna - on i dalje optužuje objavama, ovaj put i kaznenom prijavom protiv potpredsjednice Vlade

6.11.2017.
18:34
VOYO logo

Nakon prošlotjednog velikog pada trgovanje Agrokorovim dionicama početak ovoga tjedna donosi preokret. Belje, Ledo, Jamnica, Vupik i Zvijezda - bilježe velike skokove u vrijednosti jer su kupci očito shvatili da je niska cijena od petka odlična prilika za zaradu.

Belje je nešto prije zatvaranja burze čak raslo za više od 145 posto. Zabilježena je i jedna velika transakcija u kojoj je jedan kupac izdvojio čak 2,4 milijuna kuna za dionice Leda. U međuvremenu su reagirali i mirovinski fondovi koji su poručili da su mirovine građana sigurne te da su od početka ove godine, unatoč Agrokoru, zaradili već milijardu i 750 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok istraga protiv Ivice Todorića i ostalih u aferi Agrokor još nije pravomoćna - on i dalje optužuje objavama. Istodobno se javnost i dalje pita kako je moguće da osoba koju trenutačno traže sve europske policije i dalje putem bloga napada. I ne samo verbalno, već podnosi i kaznene prijave protiv, primjerice, potpredsjednice Vlade zemlje koja ga traži za malverzacije teške milijarde kuna. Odgovor Martine Dalić nije dugo čekao.

Osmijeh na licu Martine Dalić nije dugo trajao. "Mislite na bjegunca pred hrvatskim pravosuđem, lice s tjeralice i čovjeka koji se ne odaziva na pozive hrvatskih institucija?" uzvratila je na pitanje o Todorićevoj kaznenoj prijavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je Ivica Todorić protiv nje, ali i izvanredne uprave Agrokora  podnio kaznenu prijavu - Martina Dalić poručila je kako je to sada stvar - nadležnih institucija.

"Kao u svim dosadašnjim slučajevima pokazat će se o kakvim se lažima i pomaknutosti od stvarnosti radi, što mislim da svatko od vas može i sam zaključiti čitajući i taj tekst", kazala je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva.

A jesu li hrvatske vlasti Britancima otkrile točnu Todorićevu adresu - ministar ne otkriva.

"Svako odavanje bilo koje informacije vezane za te izvide sukladno Kaznenom zakonu članku 307. su kazneno djelo", izjavio je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je moguće da osoba s Europolove i Interpolove tjeralice šalje kaznene prijave, pravnim stručnjacima nije sporno. Kaznena prijava, objašnjavaju, od koga god došla, ima istu pravnu snagu. 

"Za kaznenu prijavu nije potrebna nekakva posebna forma. Ovo ja shvaćam kao nekakvu posebnu uputu putem bloga", objašnjava odvjetnik Berislav Živković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok potraga za Todorićem i dalje traje, on sa svog bloga - i danas napada Vladu. 

"Sada, nakon što je izvanredna uprava uništila vrijednosti Agrokora pustiti trgovanje ne burzi je pravi kriminal. Za to vrijeme interese Knightheada štiti izravno Vlada a cilj je da se vrijednost umanji kako bi se više novca opljačkalo i nekome stavilo u džep", objavio je na blogu.

Za to vrijeme, istraga još nije pravomoćna. U Županijskom državnom odvjetništvu rješenja o istrazi, barem što se tiče Ivice Todorića više nema. Ono je s oglasne ploče maknuto u petak, a to sad znači da njegovi odvjetnici imaju rok od 8 dana da ulože žalbu.

Nedolazak Ivice Todorića - cijelu situaciju, smatra odvjetnik njegovog sina - neće otežati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To ni na koji način ne utječe na samo vođenje postupka. Što se tiče naše žalbe, naša žalba protiv rješenja istrage je predana. Dakle, mi u našoj žalbi pobijamo tezu Državnog odvjetništva da su okrivljenici počinili kazneno djelo", izjavio je Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića.

Uvid u spis odvjetnik Ante Todorića još nije dobio.Tražio je i kopiju svih dokumenata koji će se popeti, kako sada stvari stoje, na više od 70 tisuća stranica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo